{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Počinje dodjela donacija poljoprivrednicima za oporavak od poplava

F
21.7.2015. u 14:15
8
8
Vlada FBiH: Počinje dodjela donacija poljoprivrednicima za oporavak od poplava
8
Vlada FBiH: Počinje dodjela donacija poljoprivrednicima za oporavak od poplava
Foto: Klix.ba
U okviru Projekta hitnog oporavka od poplava u Bosni i Hercegovini, u dijelu koji se tiče dodjele roba za oporavak poljoprivrede sutra će biti upriličeno potpisivanje ugovora za 58 korisnika u općini Žepče i za 24 korisnika u općini Maglaj.
Projekt se odnosi na općine: Domaljevac-Šamac, Doboj Istok, Doboj Jug, Kladanj, Maglaj, Odžak, Olovo, Orašje, Sanski Most, Sapna, Teočak, Tuzla, Zavidovići, Zenica, Žepče i Živinice i povratnicima na području općina Republike Srpske: Bijeljina, Bratunac, Čelinac, Derventa, Doboj, Kostajnica, Kozarska Dubica, Lopare, Milići, Modriča, Prijedor, Šamac/Bosanski Šamac, Srebrenica i Vukosavlje.

Za informacije o terminima za ostale općine kontakt telefoni su 033/201-756 i 033/205-543.

Na objavljeni javni oglas prijavilo se 1.169 aplikanata, od kojih su opće kriterije propisane navedenim oglasom ispunila 653 aplikanta.

Radi implementacije Projekta hitnog oporavka od poplava u Bosni i Hercegovini (FERP), u dijelu koji se tiče dodjele roba za oporavak poljoprivrede, Ministarstvo je provelo kompletnu proceduru izbora krajnjih korisnika, kao i odabira najpovoljnijih dobavljača za odabrane korisnike pomoći.

U saradnji s općinama izvršen je obilazak svih 653 aplikanata kojih su ispunili kriterije radi utvrđivanja stvarnog stanja, te je za 444 aplikanta potvrđena opravdanost dodjele i utvrđena vrsta pomoći. Ukupna vrijednost projekta je oko 3,4 miliona KM i finasiran je iz sredstava Svjetske banke kao mjera hitnog oporavka poljoprivrednih dobara od poplava.

Projektom će biti obuhvaćeno 110 korisnika poljoprivredene mehanizacije s priključcima, 191 korisnik plastenika od 50 do 300 m i folijama za plastenike, 63 korisnika sadnica jagodičastog voća i 96 korisnika građevinskog materijala za stajske i pomoćne objekte.

Najveći broj korisnikaje iz Posavskog kantona - 169, iz Zeničko-Dobojskog 155, Republike Srpske 63, Tuzlanskog kantona 51 i iz Unsko-Sanskog šest korisnika.

U narednih osam dana predviđeno je potpisivanje tripartitnih ugovora s općinama i korisnicima ovih donacija, nakon čega bi trebala početi isporuka doniranih roba krajnjim korisnicima.

Sve robe će biti dodijeljene kao donacije za oporavak od poplava iz prošle godine osim poljoprivredne mehanizacije s priključcima u vrijednosti većoj od 10.000 KM, u čemu korisnici imaju obavezu sufinansiranja 10 posto od vrijednosti donacije.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica realizira projekt u saradnji sa Svjetskom bankom i lokalnom zajednicom, saopćeno je iz Ureda Vlade za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: