BiH
16

Vlada FBiH: Pismo namjere dostavit ćemo Parlamentu tek kad ga pošaljemo MMF-u

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Federalna vlada danas je zaključila da Informacija o usaglašenom Pismu namjere za proširenje aranžamana s MMF-om može biti dostavljena Parlamentu FBiH nakon što Pismo namjere potpišu članovi Fiskalnog vijeća BiH i nakon što ono bude dostavljeno Međunarodnom monetarnom fondu.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 30. maja 2016. godine kojim je tražena dostava materijala za parlamentarnu raspravu na osnovu kojeg bi bila zakazana vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda "Informacija o usaglašenom Pismu namjere za proširenje aranžamana s MMF-om".

Tim povodom Federalna vlada zaključila je da tražena dokumentacija može biti dostavljena tek nakon što Pismo namjere potpišu članovi Fiskalnog vijeća BiH i nakon što ono bude dostavljeno Međunarodnom monetarnom fondu, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić ranije je izjavio da taj materijal nije vlasništvo Vlade FBiH te da on zapravo ne zna šta piše u službenoj verziji pisma.

On je već tada nagovijestio da bi Vlada FBiH mogla odbiti zahtjev Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da u roku od 15 dana dostavi potrebne materijale kako bi taj dom održao vanrednu sjednicu o aranžmanu s MMF-om.

Kako je naveo, on smatra da je to pitanje ispolitizirano jer ni dosadašnji aranžmani s MMF-om nisu bili javni dok ih Odbor te institucije ne usvoji, a Odbor MMF-a bi trebao zasjedati 13. jula 2016.

Posljednjih dana u političkim krugovima kruži navodno pismo namjere MMF-u koje je usaglasilo Fiskalno vijeće u BiH.

Još uvijek nije poznata autentičnost dokumenta u kojem stoji da će Vlada Federacije BiH u konsultacijama s Grupom svjetske banke i EBRD-om završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti za preduzeća BH Telecom i HT Mostar do kraja oktobra 2016. godine te da će se do kraja 2017. godine pristupiti prodaji svih preostalih udjela u ovim preduzećima.