BiH
5

Vlada FBiH obećala uplatu sredstava PD Butmir, radnici prekinuli proteste

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Vlade FBiH je danas donesen zaključak da se do naredne sjednice Poljoprivrednom dobru Butmir uplate poticaji za proizvedeno mlijeko za prvih šest mjeseci 2013. godine. Dug FBiH prema PD Butmir iznosi 275.000 KM, a njegovo isplaćivanje danas su na protestima pred zgradom Vlade tražili radnici ovog preduzeća.

Ministri Vlade FBiH su na današnjoj sjednici donijeli zaključak o PD Butmir.

"Donijeli su zaključak da se do naredne sjednice hitno uplate sredstva na račun da bi mogli da se odvijaju procesi proizvodnje, sjetve i slično", rekla je za Klix.ba Snježana Ljubinčić vršiteljica dužnosti direktora proizvodnje.

Dodala je da će radnici ispoštovati zaključak Vlade i da će sačekati ishod sljedeće sjednice.

"Prekinut ćemo proteste, a ako se ispoštuje odluka koju su donijeli danas na sjednici, mi više nećemo održavati proteste", rekla je Ljubinčić.

Podsjećamo da su radnici tražili smjenu federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića koji se nije danas pojavio na pregovorima sa predstavnicima PD Butmir, ali ni na sjednici Vlade.

U saopćenju koje je poslano iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Lijanović je naveo da opravdava proteste radnika PD Butmir.

"Opravdani protesti vrijednih radnika PD Butmir nažalost su još jedan od dokaza da su proizvođači hrane i poljoprivrednici u BiH u jako teškoj situaciji. Ovo je također još jedna potvrda da što hitnije usvajanje Programa poticaja u poljoprivredi za 2014. godinu ne smije više biti predmet odugovlačenja. Poljoprivredni proizvođači u FBiH nisu u poziciji da mogu čekati zakonom zagarantovana sredstva, niti oni koji odlučuju o njihovoj sudbini imaju pravo igrati se sa budućnosti njih i njihove djece", navodi se u saopćenju.

Obratio se i članovima Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz molbu da što prije organiziraju sastanak i daju svoju suglasnost za predloženi Program poticaja za 2014. godinu jer su obaveze prema PD Butmir uvrštene u Program koji čeka na usvajanje.