BiH
2

Vlada FBiH o Poštanskoj i Hercegovačkoj banci

FENA
Vlada Federacije danas je, na zatvorenom dijelu sjednice, razmatrala Informaciju o statusu „Postbanke BH Poštanska banka Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo“ koju je pripremila Agencija za bankarstvo FBiH.

Nakon rasprave Agencija za bankarstvo je zadužena da do utorka, 23. jula ove godine, pripremi izjašnjenje na obraćanje FAM-a (Framingham asset management inc.) vezano za njihovu ponudu za dokapitalizaciju ove banke.

Vlada je formirala i radnu grupu koju čine predstavnici federalnih ministarstava finansija, prometa i komunikacija i Ureda premijera čiji zadatak je da odmah obave razgovore sa predstavnicima Sindikata ove banke kao i ostalim uključenim stranama u ovom procesu.

Radna grupa će o obavljenim konsultacijama informirati Vladu Federacije, koja će na narednoj sjednici razmatrati njihov izvještaj kao i izjašnjenja Agencije za bankarstvo.

Federalna vlada danas je razmatrala i Informaciju o Hercegovačkoj banci d.d. Mostar u likvidaciji i donijela više zaključaka s ciljem rješavanja statusa, zaštite depozita, imovine i radnih mjesta u ovoj banci.

Između ostalog, obavezana je Union banka da u roku od 90 dana nakon preuzimanja imovine i obaveza ove banke isplati njene obaveze prema štedišama, deponentima i ostalim povjeriocima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.