BiH
6

Vlada FBiH o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, utvrđenog na današnjoj sjednici Vlade FBiH, jeste produženje razdoblja važenja ovog propisa do 31.12.2014., umjesto, prema sadašnjem rješenju, do 31.12.2012. godine.

Ključni razlog za ovo je da Vlada FBiH i Parlament FBiH imaju dulje vremensko razdoblje za poduzimanje mjera koje će rezultirati stabilnošću poslovanja ovog javnog preduzeća, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Uz druge mjere koje će biti poduzimane (unutarnje poboljšanja poslovanja, restrukturiranje i racionalizacija troškova, prije svega radne snage), dalje povećanje sudjelovanja Federacije BiH u zakonskom finansiranju održavanja željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombiniranog prometa, može se očekivati postizanje cilja: snažan razvitak infrastrukturne oblasti kao značajnog oslonca za razvitak gospodarstva i poželjnog servisa stanovništva.

Kako je predviđeno, ukoliko sredstva namijenjena konsolidaciji ne budu uplaćena po zacrtanoj dinamici, dinamiku uplata po godinama utvrdit će zajednički Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.