{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice FBiH u prvih osam mjeseci prevezle 5,3 miliona tona tereta

F
29.9.2013. u 08:58
30
19
Željeznice FBiH u prvih osam mjeseci prevezle 5,3 miliona tona tereta
30
Željeznice FBiH u prvih osam mjeseci prevezle 5,3 miliona tona tereta
Željeznice Federacije BiH su u prvih osam mjeseci ove godine prevezle 5.366.904 tona tereta što je više za 1 posto u odnosu na isti period prošle godine.
U tom periodu ostvareno je 535.851.530 NTKM (neto tonskih kilometara), što je više za 15 posto.

Prevoz putnika je manji za 21 posto i u prvih osam mjeseci željeznicom je prevezeno 236.147 putnika.

"Dugovanja Željeznica FBiH po svim osnovama iznose oko 600 miliona KM", istakao je nedavno predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBiH Nijaz Puzić tokom kongresa o željeznicama u Sarajevu.

Govoreći o aktulnim problemima finansijske održivosti ŽFBiH, Puzić je dodao da su godišnji gubici u Željeznicama proporcionalni iznosu kojeg država ne uplaćuje, a obavezna je. Ti gubici, po njegovim riječima, godinama su se knjižili na račun kapitala preduzeća, zbog čega je on umanjivan.

Puzić je izdvojio da je osnovni razlog neimplementacija Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, te Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH.

Puzić, koji je nedavno preuzeo tu dužnost, kazao je da je zatekao vrlo ozbiljno stanje u Željeznicama, ali da vjeruje da zajedno sa svojim saradnicima i vlasnikom - Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvom, mogu naći optimalna rješenja i sačuvati osnovnu funkciju Željeznica, a to je redovno i sigurno odvijanje željezničkog putničkog i robnog saobraćaja.

Naglasio je da su osnovni planski projekti za naredni period: nastavak rekonstrukcije gornjeg i donjeg stroja pruge (prioritetno na Koridoru 5-C), zatim izgradnja mreže optičkog kabla na prugama ŽFBiH, ugradnja savremenih signalno-sigurnosnih uređaja elektronskog tipa, nabavka pružne mehanizacije, elektrifikacija pruga Doboj-Tuzla-Zvornik i Brčko-Banovići, te dalji nastavak informatizacije kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: