Završen protest
26

Vlada FBiH nezainteresovana za probleme radnika Željezare, magistralni put deblokiran nakon dva sata

Piše: E. M.
Foto: E.M./Klix.ba
(Foto: E.M./Klix.ba)
Radnici Željezare Zenica nakon više od dva sata deblokirali su magistralni put M-17 na petlji u Radakovu, a od nadležnih obratio im se samo premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je poručio da ga iznenađuje nezainteresovanost Vlade FBiH za ovaj problem.

Oko stotinu radnika Željezare Zenica nakon protesta na petlji u Blatuši blokirali su magistralni put u naselju Radakovo gdje su očekivali dolazak premijera Fadila Novalića i ministra Nermina Džindića. Međutim, nakon više od dva sata niko od navedenih nije došao i obratio se radnicima, a na pozive premijera ZDK nisu odgovarali.

"Oni su bili, obavili smo razgovore i dogovorili se kako ćemo to uraditi. Ja znam šta su rekli, a niko se dva dana nije udostojio da dođe ovdje i porazgovara s njima. Bila je priča da će doći Marinko Bošnjak, ja cijeli dan imam otvorenu liniju, ali ni meni se nisu javili. Nama je trebalo samo da nam kažu da neće doći da znamo kako ćemo dalje. Nema razloga da ne dođu, a ja ih još jednom pozivam. Ne skidam odgovornost sa sebe, ali moraju poslati nekog da se razgovara o problemima ovih radnika", kazao je Galijašević.

Radnici su s negodovanjem okončali protest, a novi sastanak radnika bit će održan sutra gdje će odlučiti o daljnjim aktivnostima.

"Oni se ne javljaju premijeru jednog od najvećih kantona u Federaciji BiH, zamislite kako je onda nama. Pogađa me ovo ponašanje naših vlasnika, a kako poznajem Galijaševića i njegovu upornost, vjerujem da ćemo sutra nastaviti s pregovorima. Privrednici ZDK trpe zbog ovog što mi radimo, ali mi se nadamo da će se sutra ovo biti riješeno. Ako nam se ne budu javljali ni sutra vidjet ćemo šta ćemo", izjavio je predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović.

Radnici su s magistralnog puta M-17 otišli razočarani jer su satima stajali na kiši, a dobili su samo obvećanje da će njihov problem biti riješen.