Hitna telefonska sjednica
38

Vlada FBiH naredila obustavljanje zapošljavanja u rudnike

FENA
Vlada Federacije BiH danas je održala hitnu, telefonsku sjednicu. Na toj sjednici zadužila je rudnike koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH da odmah obustave sve konkursne procedure za prijem radnika.

Na toj sjednici zadužila je rudnike koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH i to združena društva Rudnici Kreka, Rudnik mrkog uglja Đurđevik , Rudnik mrkog uglja Kakanj, Rudnik mrkog uglja Breza, Rudnik mrkog uglja Zenica, Rudnik mrkog uglja Abid Lolić, Rudnik uglja Gračanica i rudnik u kojem upravljačka prava, odnosno ovlaštenja vrši Vlada FBiH, po osnovu učešća državnog kapitala RMU Banovići, da obustave prijem radnika.

Obaveza obustave konkursnih procedura odnosi se i na sve započete postupke za prijem, bez obzira da li se radi o prijemu u radni odnos na određeno ili na neodređeno vrijeme.

Članovi uprava i nadzornih odbora privrednih društava su zaduženi da poslovne politike društava usklade sa razvojnim politikama Vlade FBiH.

Vlada FBiH može dati saglasnost za provođnje konkursne procedure i zapošljavanje, na zahtjev ovih privrednih društava, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i dostavljeni plan reorganizacije rudnika.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.