Rebalans budžeta
89

Vlada FBiH namijenila 10 miliona KM za teško oboljele, ali je to dosta manje od traženog

B. R.
Ilustracija: Centralna banka BiH
Ilustracija: Centralna banka BiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojila rebalans budžeta kojim je osigurano 10 miliona KM za liječenje teško oboljelih osoba. No, to je dosta manje novca u odnosu na koliko su tražile teško oboljele osobe.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, novac je namijenjen Fondu solidarnosti Zavoda za osiguranje i reosiguranje FBiH. Sredstvima ovog fonda se finansira liječenje teško oboljelih u ovom entitetu.

Iz Vlade su pozvali kantonalne vlasti, koje imaju suficit u zdravstvenim fondovima, da im se pridruže u, kako su naveli, naporima u rješavanju problema liječenja teško oboljelih. Zamjenik premijera FBiH Vojin Mijatović (SDP) je obećao da će sljedeće godine biti sistemsko rješenje za Fond solidarnosti.

"U Kantonu Sarajevo fond zdravsta ima 136 miliona KM suficita. Prvo se postavlja pitanje otkud fondu zdravstva uopće suficit, a najveći brolj oboljelih na listi je iz Kantona Sarajevo. Suficit ima i Tuzlanski kanton, ali neću da idem dalje. Pozivamo samo one kantone koji imaju suficit da preuzmu liječenje pacijenata sa svoje teritorije do kraja godine, a Vlada FBiH će početkom sljedeće godine izaći sa sistemskim rješenjem za finansiranje Fonda solidarnosti", najavio je.

Mijatović smatra da nije realno da, kako je izjavio, 21 godinu niko nije marku dao Fondu solidarnosti za ljude koji su u katastrofalnom stanju, dok s druge strane kantonalni fondovi zdravstva imaju stotine miliona suficita, prenosi Fena.

Podsjećamo, udruženja koja zastupaju teško oboljele tražila su 70 miliona KM za Fond solidarnosti. O finansiranju liječenja teško oboljelih razgovarali su sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem (SDP). Upozoravali su na proteste ako se ne osigura novac u iznosu za koju smatraju da je dovoljan.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH je krajem prošlog mjeseca pozvao vladu da za Fond solidarnosti osigura 70 miliona KM. Predsjednik spomenutog odbora Admir Čavalić (SBiH) je napomenuo da je samo za lijekove potrebno nekoliko hiljada KM.