Održana sjednica
3

Vlada FBiH naložila Željeznicama da ponište konkurs za izbor i imenovanje članova Uprave

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH je prihvatila informaciju o problemima u konstituisanju Uprave JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo za period 2015.-2017. godina i zadužila Nadzorni odbor ove kompanije da poništi konkurs za izbor i imenovanje članova Uprave objavljen 17.2.2016. godine.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da pripremi prijedlog odluke o imenovanju v.d. članova Uprave Željeznica FBiH Sarajevo na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja konkursne procedure, a Uprava i Nadzorni odbor da odmah izmijene i dopune Statut i usklade Pravilnik o radu.

Nadzorni odbor je obavezan da raspiše novi konkurs za izbor i imenovanje članova Uprave ovog javnog preduzeća.

Vlada je danas Nadzornom odboru Željeznica FBiH dala prethodne suglasnosti za donošenje odluka o razrješenju vršilaca dužnosti članova Uprave ovog javnog poduzeća, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje vršilaca ovih dužnosti na period do šest mjeseci. Imenovani su Zulfo Robović kao v.d. izvršni direktor za poslove željezničke infrastrukture, Ivan Brkić - v.d izvršni direktor za ekonomske poslove, Rešad Mandžo - v.d. izvršni direktor za poslove razvoja i investicija, Muhamed Šahić - v.d. izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove i Rifat Čabrić kao v.d. izvršni direktor za poslove željezničkog operatera.

Novac za odlazak u penziju radnika KTK Visoko

Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH, bude izdvojeno 116.337,03 KM. Sredstva su namijenjena za uplatu doprinosa za PIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti za 25 radnika KTK Visoko d.d. Visoko koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

150.000 KM za institucije i projekte kulture

Realizujući zaključke s jedne od ranijih sjednica, Vlada je danas donijela Odluku da iz tekuće rezerve odobri izdvajanje 150.000 KM s ciljem podrške institucijama i projektima kulture koji imaju međunarodni značaj i doprinose očuvanju kulturnog naslijeđa. Od tog iznosa, East West Centru i Franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu dodijeljeno je po 50.000 KM, Međunarodnom teatarskom festivalu MESS 30.000 KM, a po 10.000 KM Međunarodnom festivalu plesa BaletFest i Međunarodnom festivalu klasične muzike SWEM.