BiH
0

Vlada FBiH: Nabaviti pšenicu po najpovoljnijoj cijeni

SRNA
Vlada Federacije BiH donijela je zaključak da, zbog stalnog rasta cijena pšenice, bude sagledana mogućnost za najpovoljniju nabavku određenih količina ove žitarice koje bi bile skladištene putem Federalne direkcije robnih rezervi.

Na današnjoj sjednici federalne Vlade u Sarajevu donesen je ovakav zaključak s ciljem zadržavanja stabilnog postojećeg stanja na tržištu žitarica u FBiH.

Predviđeno je sufinansiranje jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, prema zaključenim ugovorima s robnim proizvođačima.

Konstatovano je da treba naći model podrški kojim bi bili stimulisani poljoprivrednici koji do sada nisu proizvodili pšenicu da ovom kulturom zasiju svoja polja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ukupno stanje skladištenja robnih rezervi ukazuje na potrebu ustanovljavanja novog koncepta koji, prije svega, podrazumijeva izmjenu uslova ugovaranja skladištenja, kao i kontinuiranu kontrolu stanja roba u skladištima, kako bi se u svakom pojedinačnom slučaju moglo blagovremeno reagovati.

Vlada FBiH zaključila je da Federalna direkcija treba redefinisati program robnih rezervi.

Prema društvima kod kojih je ustanovljen manjak roba u odnosu na ugovorene količine biće preduzete sve zakonske mjere s ciljem nadoknade štete, istaknuto je u saopštenju.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, a razlog njegovog donošenja je promovisanje proizvodnje električne i energije grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Među navedenim razlozima je i upotreba obnovljivih izvora energije u transportu radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u ukupnoj potrošnji energije, te obezbjeđenje razvoja podsticajnih mjera, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Ciljevi i definicije su usklađeni sa EU direktivama koje uređuju ovu oblast i sa Zakonom o električnoj energiji.

Vlada FBiH je donijela Odluku o podršci kandidaturi grada Sarajeva i grada Istočno Sarajevo za organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine.

Donesena je i Odluka o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u Fabrici duvana Mostar iz Mostara. Državni kapital biće privatizovan metodom neposredne pogodbe, a postupak će provesti Agencija za privatizaciju u FBiH.

Vlada FBiH usvojila je izvještaj o primjeni Programa utroška sredstava "Grant Federalnoj direkciji cesta za kapitalne investicije", utvrđenih budžetom FBiH za 2007. godinu sa stanjem na dan 30. juna 2012. godine.

Vlada FBiH je podržala inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke Savjeta Evrope za 5.520.000 evra obezbijede sredstva za sufinansiranje realizacije Projekta jačanja zdravstvenog sektora