{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH na hitnoj sjednici donijela odluku o dodatnom zaduženju od 92 miliona KM

F
23.6.2014. u 15:16
204
51
Vlada FBiH na hitnoj sjednici donijela odluku o dodatnom zaduženju od 92 miliona KM
204
Vlada FBiH na hitnoj sjednici donijela odluku o dodatnom zaduženju od 92 miliona KM
Foto: Klix.ba
Federalna vlada je na današnjoj 50. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o prihvatanju dodatnog zaduženja Federacije Bosne i Hercegovine po IV Stand by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom u iznosu do 92.029.544 KM, što iznosi 49 posto od ukupno odobrenih dodatnih sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od oko 187.815.396 KM.
Dodatna sredstva kredita bit će korištena za podršku Budžetu Federacije u cilju ublažavanja posljedica prirodne katastrofe i pokrivanja značajnog gubitka prihoda u Budžetu Federacije, te unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, očuvanja kontinuiteta aranžmana valutnog odbora, uz istovremeno usvajanje politika za rješavanje fiskalnog debalansa, jačanja finansijskog sektora i provođenje dogovorenih fiskalnih reformi.

Ova dodatna kreditna sredstva odobravaju se pod istim uslovima kao i Stand by aranžman, sa rokom otplate od pet godina i grace periodom od tri godine, počev od dana doznačavanja svake tranše. Svaka tranša se otplaćuje u osam jednakih kvartalnih rata nakon isteka grace perioda. Kamatna stopa je promjenjiva i određuje je MMF (trenutno 1,09 posto godišnje).

Dodatna sredstva kredita će biti doznačena Budžetu Federacije u okviru sedme i osme tranše nakon zaključenja šestog i sedmog pregleda provedbe mjera Stand by aranžmana, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: