Mogućnost dogradnje
79

Vlada FBiH kupuje Studentski dom u Nedžarićima za 23,5 miliona KM

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, danas se pohvalio kako njegova Vlada nakon 25 godina rješava pitanje svog smještaja.

"Danas smo donijeli odluku o rješenju smještaja Vlade nakon 25 godina te mislim da to nije manje važno pitanje od Zakona o PIO-u i Zakona o budžetima. Vjerujem da smo u ovih 25 godina platili dvostruko više nego što vrijede ti prostori", kazao je premijer.

Davorin Korać, šef Službe za zajedničke poslove Vlade FBiH, kazao je kako je kao dio četveročlanog pregovaračkog tima, zajedno s premijerom na čelu te dvoje dopremijera održao s odgovarajućim pregovaračkim tima Vlade KS četiri ili pet sastanaka oko kupovine kompleksa u Nedžarićima koji obuhvata sedam katastarskih čestica, zgradu Studentskog doma i pripadajuće dvorište.

"Održano je četiri ili pet formalnih sastanaka, uz uvažavanje procjena određenih sudskih vještaka, Pregovarački tim je izašao s prijedlogom zaključaka i cijenom koja će biti predložena pregovaračkom timu Vlade KS. Zaključci koji su ponuđeni i jednoglasno usvojeni na vladinoj sjednici sadržavaju cijenu 23,5 miliona KM za cijeli kompleks", kazao je Korać.

U slučaju da ponuda bude prihvaćena cijena će biti izmirena jednim dijelom iz ovogodišnjeg budžeta, a drugim dijelom iz Budžeta za 2018. godine. Kazao je kako odabrana lokacija ima niz pogodnosti, kao i mogućnost dogradnje.

Korać je saopštio da je Vlada FBiH završila kupovinu objekta Staklene banke u Mostaru, da je plaćen i porez na promet nepokretnosti, te je objekta u stanju uknjižbe. Stavljanjem tog objekta u funkciju uštedjelo bi se 750 hiljada KM godišnje.