Sastanak nadležnih
0

Vlada FBiH izrazila spremnost za usvajanjem Zakona o PIO: Potrebno je naći rješenje

Klix.ba
Vlada Federacije BiH je saopćila da je donošenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju glavni preduslov za početak rješavanja problema u toj oblasti, te da će što prije u proceduru uputiti inovirani tekst ovog zakona, kako bi mogao na vrijeme proći parlamentarnu proceduru i biti usvojen do kraja 2017. godine.

"Jedan od jednoglasno donesenih zaključaka s današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače i direktora Federalnog zavoda PIO Zijada Krnjića, sa zajedničkom delegacijom udruženja penzionera u FBiH, u kojoj su bili predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH Omer Omerefendić, predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH Avdo Rapa, predsjednica Udruženja penzionera Kantona Sarajevo Vesna Grgić, predsjednik Županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivan Kožul i član Predsjedništva Županijskih udruga umirovljenika u FBiH Slavko Katava", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Na sastanku, održanom na zahtjev penzionerskih saveza, razgovarano je, uz ostalo, i o saniranju penzionog fonda. S tim u vezi, premijer Novalić je kazao da su gubici ovog fonda smanjeni, što je rezultat povećanja broja zaposlenih, sredstava koje Vlada izdvaja za uvezivanje staža, povećanja ukupnih ekonomskih aktivnosti, poticaja privrednom sektoru, te povećanja naplate doprinosa od velikih dužnika.

"Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, rekao je ministar Drljača, u stalnoj je komunikaciji s penzionerskim udruženjima u traženju najoptimalnijih rješenja koja neće ugroziti niti jedno pravo korisnika. On je napomenuo da je Zakon o PIO jedan od četiri ključna zakona u okviru reformi koje provodi Vlada FBiH. Kada je riječ o zahtjevu penzionera za povećanje penzija, istaknuto je da je to moguće tek nakon donošenja novog Zakona i u skladu s njegovim odredbama. Čak i da sada postoje sredstva, linearno povećanje penzija samo bi produbilo jaz između najnižih i najviših i dovelo do još veće nepravičnosti u raspodjeli. U novi zakon će, zaključeno je danas, biti ugrađen mehanizam za povećanje penzija korisnicima koji su najviše oštećeni aktuelnim propisom. Riječ je o onima koji su u penziju otišli do 31.7.1998. godine i čije povećanje penzija treba biti prioritet", navodi se u saopćenju.

Ističu da su sagovornici saglasni i o potrebi donošenja zakona koji će, na novi način, regulisati organizaciju Zavoda PIO, kao i da je potrebno naći rješenje za ukidanje obaveze plaćanja poreza i doprinosa za udruženja penzionera.

Što se tiče zdravstvene zaštite penzionera, rečeno je da je ova oblast u nadležnosti kantona. Ono što Federalna vlada može učiniti jeste da radi na harmonizaciji kantonalnih propisa iz ove oblasti i, na taj način, omogući relativno iste uslove liječenja za sve penzionere u Federaciji BiH", navodi se u saopćnju.

Vlada FBiH će, kako je zaključeno, u saradnji s Federalnim zavodom PIO, naći rješenje za daljnje osiguravanje sredstava za banjsko liječenje penzionera.

"Izrazivši zahvalnost za razumijevanje kao i sve napore koje Vlada FBiH i resorno ministarstvo čine za poboljšanje njihovog statusa, predstavnici penzionera su još jednom ukazali na neophodnost donošenja novog Zakona o PIO", zaključeno je u saopćenju iz Vlade FBiH.