{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini regulira rad pijačnih radnika

22.7.2016. u 11:51
9
5
Vlada FBiH izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini regulira rad pijačnih radnika
9
Vlada FBiH izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini regulira rad pijačnih radnika
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj 63. sjednici u Sarajevu, utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini čiji je cilj stvaranje uslova za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Značajna dopuna ovog Zakona odnosi se na definisanje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice. U cilju omogućavanja širem krugu osoba, koje prodaju na pijaci i izvan pijace bez ikakvog odobrenja, da legalizuju svoj rad, predlagač je za ovu kategoriju trgovaca ublažio kriterij stručne spreme i propisao samo osnovnu školsku spremu.

Predloženim izmjenama Zakona potpunije se uređuju prava, obaveze i odgovornosti pijace kao pravnog lica i organizatora trgovine izvan prodavnice zbog utvrđenog stanja na terenu. Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da su mnoge pijace loše organizovane i često nemaju utvrđen pijačni red, ili se pijačni red ne poštuje od strane zakupaca - trgovaca na malo na prodajnim mjestima. Također, na pijacama se prodaju proizvodi i roba kojima nije mjesto u takvim uslovima, cijene usluga organizatora pijace vrlo često nisu transparentne i istaknute, a naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši se gotovinski bez izdavanja fiskalnog

Predloženim izmjenama propisuje se i obaveza organizatora pijace da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na pijaci. Cilj ovih odredaba je stvaranje uslova za brži napredak u poduzimanju mjera za smanjivanje „sive ekonomije“ u oblasti unutrašnje trgovine i uvođenje reda i legaliteta u odnose između učesnika u trgovini, prvenstveno na pijacama na malo, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Zbog uočenih nedostataka i nejasnoća u primjeni, pojedine odredbe inicijativu nadležnih organa i privrednih subjekata, preciznije definirane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: