Potvrđeno za Klix.ba
46

Vlada FBiH imenovala nove direktore zatvora u Sarajevu i Tuzli, smijenjeni Zupčević i Omerbegović

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH imenovani su novi direktori kazneno-popravnih zavoda u Sarajevu i Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.

Sa čela KPZ-a Sarajevo smijenjen je Faruk Zupčević, koji je prije dvije godine imenovan na četverogodišnji mandat.

Na njegovo mjesto je imenovan Munib Isaković. On je inače do sada radio kao šef odsjeka za propise, dozvole i industrijsku sigurnost u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Smijenjen je i direktor KPZ-a Tuzla Jasmin Omerbegović, a na njegovo mjesto je imenovan Adem Mahović Tuzla.

Direktor zatvora se bira na način da ministar pravde FBiH, u ovom slučaju Vedran Škobić (HDZ), na sjednici vlade delegira ime kandidata, a zatim ministri glasanjem potvrđuju imenovanje.

Imenovanje na rukovodeću poziciju u KPZ-u provodi se u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih snakcija u FBiH.

U članu 123. spomenutog zakona navodi se da direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda, bez konkursa, postavlja i razrješava Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra.

Direktor i zamjenik direktora kazneno-popravnog zavoda postavljaju se na četiri godine i nakon isteka tog roka mogu biti ponovo postavljeni.

Za direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda može se postaviti osoba koja ima visoku školsku spremu i najmanje pet godina radnog iskustva nakon sticanja te spreme.

Na prethodnoj sjednici dužnosti je razriješen Redžo Kahrović, tadašnji direktor KPZ-a u Zenici, a na tu poziciju je imenovan Rusmir Isak, sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka.