BiH
31

Vlada FBiH donijela odluku o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju mosta "Počitelj"

Piše: S. H.
Denis Lasić, Ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Lasić, Ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela nekoliko odluka o nastavku izgradnje poddionica na koridoru 5C, ali je data i saglasnost inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove da mogu raditi i neradnim danima.

Vlada FBiH danas je održala 49. sjednicu na kojoj je između ostalog razmatrano pitanje izgradnje cestovne infrastrukture u FBiH. Riječ je o Prijedlogu odluke o pristupanju realizaciji projekta izgradnje dionice autoceste Drivuša - Donja Gračanica, poddionica Klopče - Donja Gračanica (izlaz iz tunela Pečuj) na Koridoru 5C, zatim stvaranju preduslova za početak izgradnje mosta "Počitelj" na dionici autoceste od Zvirovića (Međugorje) do Počitelja te o utrošku investicijskih sredstava razvoja utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2005., 2006., 2007. i 2009. godinu na projektu Sarajevske zaobilaznice.

"Za početak izgradnje mosta 'Počitelj' danas smo donijeli odluku o eksproprijaciji. Za izgradnju poddionice Klopče-Donja Gračanica sva dokumentacija je završena, a vrijednost tog projekta je blizu 36 miliona eura. Sada samo trebamo dobiti zeleno svjetlo od EBRD-a o kreditiranju te dionice, što će se desiti vjerujem u narednih mjesec dana", istakao je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Za sada nije poznato da li će domaće kompanije graditi poddionicu autoceste Klopče-Donja Gračanica.

Vlada FBiH danas je razmatrala informaciju JP Ceste Federacije BiH da sredstva za projekt "Modernizacija magistralnih cesta u FBiH" budu osigurana kreditom kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 58 miliona eura.

Osim toga Vlada FBiH je danas dala saglasnost Federalnoj upravi za inspekcijske poslove o tome da inspektori mogu raditi i u neradne dane.

Anis Ajdinović, v.d. direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Anis Ajdinović, v.d. direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Više od 90 inspektora će u narednom periodu u kontinuitetu vršiti kontrolu tržišta, turističko-ugostiteljskih usluga, sanitarnih, zdravstvenih, farmaceutskih, šumarskih, veterinarskih, vodnih te kontrole zaštite na radu i ostalih. Cilj nam je stabilizacija prilika kada je riječ o oblast zdravstva, turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i drugih oblasti gdje imamo nadležnost. Takve aktivnosti će trajati dok na terenu ne konstatujemo da je situacija bolja", kazao je Anis Ajdinović, v. d. direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U prethodna tri dana Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je više od 200 kontrola, izrečeno je više od 100 prekršajnih naloga i šest mjera zabrana rada.