Završena sjednica Doma naroda
0

Vlada FBiH da hitno razmotri mogućnost nabavke kanadera

FENA
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH završena je danas u Sarajevu u poslijepodnevnim satima.

Na sjednici je između ostalog donesena Odluka o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu FBiH radi donošenja odluke o smjenjivanju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira "zbog nedostojnosti vršenja dužnosti predsjednika FBiH". Za tu odluku glasalo je 36 delegata, sedam je bilo protiv, a tri delegata su bila uzdržana.

Nakon što je predsjedavajući Doma Radoje Vidović konstatirao da je odluka donesena jer je dobila većinu glasova od ukupnog broja prisutnih delegata, pojedini delegati tvrdili da je za donošenje ovakve odluke bila potrebna dvotrećinska većina, što znači da je 39 delegata trebalo biti "za".

Predsjedavajući je ponovio da je odluka donesena, te "da će se o mogućim nedoumicama izjasniti Ustavni sud Federacije BiH".

Danas je usvojen i zaključak kojim je Vlada Federacije BiH zadužena da hitno u narednom periodu razmotri mogućnost nabavke kanadera za gašenje požara, te da u granicama mogućnosti finsansijski pomogne CZ i vatrogasne brigade na područjima ugroženim požarom.

Također, usvojen je i Prijedlog odluke o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje tri člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH.