BiH
0

Osam sati trajala vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
Usvajanjem zaključaka i odluka sa ciljem otklanjanja prepreka u funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH sinoć je nakon osmosatne rasprave završena vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Većinom glasova delegati Doma naroda donijeli su zaključak kojim se od predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH - Živka Budimira (HSP) i Mirsada Kebe (SDA) traži da podnesu ostavke.

Istovremeno, delegati su uputili zahtjev premijeru Federacije BiH da predloži smjenu ministara u Vladi Federacije BiH koji opstruiraju njen rad, te zahtjev Vladi Federacije da urgentno dostavi prijedloge za imenovanja iz nadležnosti Parlamenta Federacije BiH.

Dom naroda traži, također, da Vlada Federacije BiH u skladu sa ovlastima pojača nadzor u ministarstvima, javnim preduzećima, institucijama, te poduzme potrebne mjere radi prevazilaženja nastalog stanja.

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je odluku o imenovanju privremenih članova Upravnog odbora RTV FBiH - Zehrudina Isakovića iz reda bošnjačkog naroda, Nene Ćorića iz reda hrvatskog naroda i Vanje Kenjić iz reda srpskog naroda.

Dom naroda prihvatio je Informaciju o Protokolu o saradnji između Vlade Federacije i ImmoFinanzCenter - International Finance Management o kojoj je delegate upoznao premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Istaknuo je da je spomenuti protokol Vlada jednoglasno usvojila, te prezentirao detalje koji se odnose na razvoj saradnje s ciljem investiranja u infrastrukturne i projekte u energetskom sektoru.

U tom kontekstu opisao je radnje i aktivnosti u vezi sa projektima JP Elektroprivreda BiH - Termoelektranom Tuzla blok 7 i Kakanj blok 8.

Premijer Nikšić je podsjetio na hronologiju poteza i korespondenciju s potencijalnim projekt-partnerima, potcrtavajući opredjeljenost fedearlne vlade da se striktno pridržava zakonskog okvira i obaveza koje podrazumjeva raspisivanje javnog međunarodnog tendera, te utvrđenih kriterija u vezi sa sposobnošću potencijalnih partnera.

Dodao je da će svi dokumenti u vezi sa spomenutim protokolom biti dostupni delegatima Doma naroda.

Zaključkom Doma naroda podržane su aktivnosti Federalne vlade na planu pokretanja projekata u energetskom i infrastrukturnom sektoru.

Inače, Dom naroda je prethodno na prijedlog Kluba Hrvata razriješio dužnosti Karolinu Pavlović (NSRzB) , dosadašnju predsjedavajuću tog doma.

Za njenu smjenu glasalo je 39 delegata, dva su bila suzdržana a dva su glasala protiv.

Istovremeno, dotadašnji predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović izabran je za novog predsjedavajućeg Doma naroda sa 38 glasova za, jednim suzdržanim i jednim glasom protiv.

Dom naroda se nakon opsežne rasprave izjasnio protiv predloženog dnevnog reda, a usvojio izmijenjeni i dopunjen dnevni red, koji je na početku sjednice delegatima predočio predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović.

U međuvremenu, sjednicu je napustila većina Kluba delegata iz bošnjačkog naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić (SDA), rekao je da je Klub većinom glasova odlučio "da ne želi učestvovati u očiglednom kršenju Pravilnika".

Predložio je da se sjednica prekine dok se ne steknu uvjeti za njeno održavanje, te saopćio kako povlači mandat dopredsjedavajućem Doma naroda Jasminu Smailbegoviću.

Od ovoga prijedloga ogradili su se delegati Kluba Bošnjaka Hajrudin Bećirović (SDP) i Dževad Rađo (SBBBiH).

Nakon što se Dom naroda izjasnio da ne prihvata prijedlog u vezi povlačnjem mandata Smailbegoviću, on je preuzeo predsjedavanje do izbora novog predsjedavajućeg.