Doma naroda Parlamenta FBIH
2

Ljubijankić: Prekinuli smo sjednicu zbog kolega koji poste

FENA
Današnja vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koja je otvorena oko 10.30 sati i proticala samo u pauzama, prekinuta je na zahtjev Kluba delegata srpskog naroda nakon gotovo dva sata od početka, odnosno odgođena je, kako je službeno saopćeno.

U najavljenom dnevnom redu je bilo pokretanje procedure kod Ustavnog suda FBiH za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira.

Datum nastavka sjednice bit će naknadno saopćen, kazao je predsjedavajući Doma Radoje Vidović.

Predsjedavajuća delegatskog kluba srpskog naroda Mira Ljubijankić je obrazložila da je inicijativa za odgodu sjednice uslijedila zbog kolega iz Kluba Bošnjaka, kako se njima ne bi remetile vjerske dužnosti ovog prvog dana mjeseca posta, ramazana.

Jasenko Tufekdžić iz Kluba Bošnjaka, pak, tvrdi da se iza toga krije mnogo prozaičniji razlog - spoznaja nove parlamentarne većine Federacije da danas nije mogla potrebnom dvotrećinskom većinom izglasati pokretanje namjeravane procedure za smjenu Živka Budimira, jer sjednici nisu prisustvovale sve pristalice te smjene.

Mira Ljubijankić je, pak, izjavila da je dvotrećinska većina apsolutno postojala, ali su kolege iz srpskog kluba imale iskreno razumijevanje prema Bošnjacima koji poste prvog dana ramazana, i to na zasjedanju koje bi po njenim riječima zasigurno potrajalo dugo da nije došlo do prekida.

Prekid je, naime, uslijedio nakon više pauza, traženih iz sva tri kluba konstitutivnih naroda.

Prvo je, i to odmah na početku sjednice tražio Klub Bošnjaka uz obrazloženje predsjedavajućeg Amira Zukića da su bez njihovog znanja te mimo ranije oficijelne najave, za današnji dnevni red kandidirane i dodatne tačke.

Jedna od njih znači pokretanje postupka za izbor članova Upravnog odbora RTV-a FBiH, rekao je Jasenko Tufekdžić, bošnjački delegat.

Rukovodstvo Doma naroda nije potvrdilo zvanično da je ovo pitanje u jednoj od namjeravanih dodatnih tačaka.

Hrvatski klub delegata je po isteku sljedeće, "njegove" pauze, obrazložio da se slaže s predloženim dnevnim redom (s dodatnim tačkama), dok su delegati srpskog naroda po isteku naredne, "njihove" pauze, zatražili odgodu sjednice, što se na kraju i desilo.

Prije dva dana, današnje vanredno zasjedanje su najavili na pres-konferenciji predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović te Predstavničkog doma Fehim Škaljić.

Pozivajući se na pravilo potrebne dvotrećinske većine jednog doma za pokretanje procedure i uvjereni da će većina u Domu naroda danas glasati za upućivanje zahtjeva Ustavnom sudu za smjenu predsjednika FBiH, oni su tada kazali da će zahtjev biti i formalno upućen Sudu u ponedjeljak.

Kao uporište za smjenu su naveli da Budimir nije "osoba dostojna sadašnje visoke funkcije jer nije pokazao ni minimum odgovornosti" niti podnio predlaganu mu ostavku nakon što je na političkoj sceni došlo do prekompozicije vlasti i formiranja nove parlamentarne većine u FBiH nakon raskida koalicije između Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije.

Jasenko Tufekdžić iz bošnjačkog delegatskog kluba rekao je danas da nova parlamentarna većina Federacije želi, mimo pravila, smijeniti Živka Budmira samo zato što je on za novu većinu "nelegalan" Hrvat, a ne zato što se ogriješio o norme.

Delegati Amir Zukić i Jasenko Tufekdžić inače su iz Stranke demokratske akcije.

Jedan od delegata srpskog kluba, Predrag Kojović, koji je danas glasao protiv odgađanja sjednice mimo većinske volje njegovih klupskih kolega, rekao je novinarima da Živka Budmira treba smijeniti, ali i da je način na koji se to pokušava učiniti u Domu naroda neustavan.