BiH
0

Vlada FBiH će nastaviti subvencionirati smještaj i ishranu studenata

Klix.ba
Vlada FBiH donijela je Odluku da nastavlja subvencioniranje troškova smještaja i ishrane studenata sa područja Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10, kao i studenata s područja Republike Srpske koji su smješteni u studentske domove u FBiH.

Vlada prihvata novu cijenu subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata smještenih u studentskim centrima-domovima u FBiH, koja iznosi 219 konvertibilnih maraka mjesečno po jednom studentu, i to za deset mjeseci kalendarske, odnosno akademske godine, počevši od 1. januara 2015. godine, saopćeno je iz Press službe Vlade FBiH.

Sredstva za subvencioniranje troškova bit će osigurana s budžetske pozicije "Transfer za finansiranje studentskog standarda“.

Današnja odluka uslijedila je nakon što je Zajednica studentskih centara Federacije BiH je donijela odluku o povećanju troškova smještaja i ishrane studenata smještenih u studentskim domovina za 45 KM mjesečno, usljed povećanja svih troškova života, a prije svega hrane i energenata.

Navedeno povećanje bi snosili studenti u iznosu od 15 KM, dok bi iznos povećanja od 30 KM snosili kantoni, odnosno Federacija BiH za studente kojima ona vrši plaćanje troškova subvencija. Dosadašnja cijena subvencioniranja smještaja i ishrane studenata koje je plaćalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iznosila 189 KM, navodi se u saopćenju.