BiH
28

Ko će platiti dodatnih 45 KM za smještaj u studentske domove?

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Studenti koji žive u studentskim domovima će od 1. januara 2015. godine smještaj će plaćati 45 KM više. Prijedlog da kantoni povećaju subvencioniranje za 30 KM, a da studenti plaćaju dodatnih 15 KM nisu svi prihvatili.

Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski i Livanjski kanton te Republika Srpska su pristali na povećanje cijene i novac su planirali u budžetu.

"Tuzlanski kanton je odgovorio da će razmotriti povećanje cijena, ali smatramo da neće biti problema. Negativne odgovore smo dobili iz Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, jer navodno nemaju sredstava", rekao je za Klix.ba Emir Kadrić, direktor Studentskog centra.

Cijene će svakako biti više, a računi će biti poslani na adrese kantonalnih uprava. Ukoliko kantoni ne plate, plaćat će studenti.

Umjesto dosadašnjih 189 KM kantoni bi trebali plaćati 219 KM subvencije, a studenti umjesto 130 KM od 1. januara 2015. godine trebaju plaćati 145 KM.

"Odgovorno tvrdim da ni 45 KM nije dovoljno. Najavljena su nova poskupljena svega, a ukupni troškovi se povećavaju, pa ćemo morati opet mijenjati cijenu", smatra Kadrić. Poslovanje Studentskog centra će biti negativno za ovu godinu, a nadaju se boljim danima ako se odobri povećanje cijena i ako svi kantoni pristanu na subvencioniranje.

Najveći dužnici su Unsko-sanski kanton, koji Studentskom centru KS nije ništa uplatio od marta i Tuzlanski kanton, koji od juna nije plaćao obaveze za studente iz ovih kantona. U prošloj školskoj godini je samo Federalna vlada platila obaveze sa septembar i oktobar.

Studentima iz drugih kantona zabranjeno studiranje u Sarajevu?

Ove godine je drastično smanjen broj studenata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prije nekoliko godina je u Sarajevo iz ovog kantona dolazilo oko 180 studenata, a ove godine ih je ukupno devet.

"Nikakav bivši ministar Đelilović iz Mostara nema pravo studentima zabraniti da studiraju u Sarajevu, pa da djeca iz Konjica moraju vozariti i ići u Mostar jer nemaju studentski dom. To on određuje i prisiljava djecu da studiraju u Mostaru jer dolje ima isti fakultet. To je kršenje osnovnih ljudskih prava".

Kadrić kaže da je ogorčen na ovu činjenicu. Devet studenata studira Elektrotehnički fakultet i moraju imati prosjek iznad devet, jer se to od njih zahtijeva.

"Njima je cilj da nemaju obrazovnih ljudi. Djeca se moraju školovati i moramo podići procenat obrazovanih ljudi", izjavio je Kadrić.

Tri paviljona na Bjelavama nisu u funkciji

Mnogo se priča o poskupljenju. Nije upitno da li je to povećanje potrebno, ali šta studenti dobiju u domu. Neki paviljoni u Studentskom domu Bjelave su djelimično renovirani, pa je život studenata utoliko i ugodniji, a cijena stanovanja viša. Međutim, u dva paviljona je stanje zabrinjavajuće. Stolarija je stara decenijama, pa je prostorije teško ugrijati, a i namještaj studenti donose, jer je zastario.

"Dva paviljona su zatvorena jer ne ispunjavaju kriterije, a jedan se renovira od sredstava koje je uplatio Kanton Sarajevo, u vrijednosti od milion KM. Paviljoni 2, 5 i 6 nisu u funkciji, a studenti žive u paviljonima 1, 3, 4, 7, 8 i 9", rekao nam je Emir Kadrić i izrazio nadu da će naredne godine dobiti sredstva za renoviranje i druga dva paviljona koja nisu u funkciji. U Studentskom domu na Bjelavama živi oko 700 studenata, a posebno su zadovoljni hranom koju dobiju u restoranu u domu za bonove koje dobiju na početku svakog mjeseca i to 50 bonova, za 25 ručaka i 25 večera.

Obišli smo Studentski dom na Bjelavama. Sobe u kojima borave studenti su pristojne, a u paviljonu gdje je zamijenjena stolarija je mnogo toplije. Prioritet je izmjena stolarije na paviljonima 8 i 9, jer je, kako nam je rekao Kadrić, ovaj objekat rupa bez dna.

"Nije moguće ugrijati prostorije jer je sve šuplje. Bolje je graditi novi objekat nego ovaj krpiti i nadamo se da ćemo nekim sredstvima i donacijama i to riješiti. Kotlovnica ne zadovoljava nikakve standarde i ona je potencijalna bomba. Čeka se da neko nastrada, pa da se nešto poduzme, ali mi ne bismo bili odgovorni, jer stalno upozoravamo da je potrebno imati siguran ambijent za školovanje", zaključio je direktor Studentskog centra Kantona Sarajevo.

Kadrić je rekao da se svi nivoi vlasti moraju uključiti u poboljšanje životnog standarda studenata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te da bi se koordinacijom moglo mnogo toga uraditi, a sve u cilju zadržavanja mladih ljudi u našoj zemlji.