U srijedu, 16. augusta
61

Vlada FBiH će danas održati hitnu sjednicu kako bi proglasili Dan žalosti

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će danas održati hitnu sjednicu kako bi 16. augusta proglasili Dan žalosti na prostoru entiteta.
Očekuje se da će sjednica Vlade FBiH biti ubrzo sazvana, a održane su konsultacije na kojima je dogovoreno da srijeda, 16. august bude Dan žalosti.

O tome će glasati na hitnoj sjednici, a izabrana je srijeda, isti dan kada je Dan žalosti u Republici Srpskoj kako bi se poštovanje ubijenima u Gradačcu odalo isti dan na teritoriji cijele BiH.

Naime, kako nam je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je pokrenuo ovu inicijativu odmah po nemilim dešavanjima u Gradačcu, Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Vijeću ministara sazvana je vanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj će biti usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u ovom entitetu.

"Obzirom na to da je Vlada entiteta RS za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, te je iz tog razloga odlučeno da Dan žalosti u FBiH bude također u srijedu. Na taj način, uprkos neproglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. augusta 2023. godine", kazao je za Klix.ba ministar Delić.

Vijeće ministara BiH je jutros sazvalo sjednicu kako bi dan žalosti proglasili na cijeloj teritoriji države, ali nakon što je istekao rok za glasanje u 12 sati, medijima je potvrđeno da ministri iz RS-a Nenad Nešić i Staša Košarac nisu bili "za".

Cilj je vjerovatno bio pokazati nefunkcionalnost državnog nivoa, pogotovo kada se uzme u obzir da je sat prije nego što je bilo jasno da nema konsenzusa u Vijeću ministara, odluku o proglašenju Dana žalosti donijela Vlada RS-a.

Oni su tada pozvali Vladu FBiH da učini isto na osnovu čega se moglo zaključiti da neće biti dogovora na državnom nivou.

Međutim, nevjerovatno je bilo očekivati da će u trenutku užasnog zločina, kada je građanima potrebna utjeha i dostojanstvo, ministri iz RS-a ipak iskoristiti situaciju za politikanstvo.