Usaglašen s RS
15

Vlada FBiH, 16 godina nakon odluke Ashdowna, sutra utvrđuje novi zakon o advokaturi

Piše: A. D.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH na dnevnom redu će se naći i Zakon o advokaturi.

O tome koliko je ovaj zakon bitan unutar pravnog sistema Bosne i Hercegovine za Klix.ba govorio je predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić.

"Na ovaj novi zakon smo čekali više od 16 godina, a ako se sjetimo zakon po kojem sada radimo je svojom odlukom 2002. godine donio tadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu gospodin Paddy Ashdown. Veoma je važno da je, utvrđujući s Nacrt zakona o advokaturi, Vlada FBiH u ovom mandatu pokrenula proces sistemskog uređivanja rada i djelovanja ovog značajnog dijela pravosuđa", kazao je Gržić.

Govoreći o učešću u izradi Nacrta zakona o advokaturi, kazao je da su zadovoljni saradnjom s Federalnim ministarstvom pravde, koje je ovaj put zajedno sa Advokatskom komorom FBiH, kreator novih zakonskih rješenja.

"U njemu su ugrađene sve obaveze iz konvencija UN-a i EU za ovu oblast, a ima ih šest. Osim toga, zakon je potpuno usklađen s pravnim normama europskog zakonodavsta i Statutom Europske advokatske komore ( CCBE ) čiji smo pridruženi član. Novi tekst zakona je potpuno usuglašen između oba bh.entiteta tako da će, prvi put, advokati u cijeloj Bosni i Hercegovini raditi po istim kriterijima i uvjetima", rekao je Gržić.

Gržić ističe da je advokatura jedan od stubova zaštite ljudskih prava i prava svakog građanina, na isti način kao što tužilaštva štite državu i društvo od zloupotreba od strane pojedinaca ili institucija.

"Sudovi su neovisni i oni presuđuju. U državama razvijene demokratija to su ključni postulati pravosuđa. Zato Advokatska komora FBiH podržava namjeru Federalne vlade da i kod nas ovu djelatnost uredi sukladno međunarodnim normama. Advokatska komora FBIH ima više od 1.500 članova. Riječ je o neovisnoj i samostalnoj organizaciji koja na ovim prostorima djeluje bez prekida već 135 godina", naveo je Gržić.