{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"

S
5.4.2010. u 16:16
0
2
"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"
0
"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"
Mustafa Mujezinović
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović istakao je danas da će Vlada FBiH intenzivno raditi na utvrđivanju zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se na transparentan i sistematski način uredila ova oblast.
"Namjera Vlade FBiH je da nakon utvrđivanja navedenog zakona preduzme aktivnosti na donošenju izmjena Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja u institucijama FBiH, jer je do sada ta oblast uređenja velikim brojem akata nižeg reda kojima se ostvalja mogućnost zloupotrebe i manipulacije", rekao je novinarima Mujezinović.

Prema njegovim riječima, u FBiH postoje velike inverzije kada je riječ o plati i naknadi, jer postoje slučajevi da su primanja na kantonalnim i opštinskim nivoima veće od onih na federalnom.

On je napomenuo da Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji nije prošao parlamentarnu proceduru nije bio loš i da je konačno potrebno o tom pitanju uspostaviti sistem i hejerarhiju.

Mujezinović je podsjetio da nije dao saglasnost ni na jednu platu i naknadu u institucijama FBiH za koje je bio nadležan, nego da je s ciljem pravične raspodjele sredstava u kriznim uslovima u parlamentarnu proceduru upitio navedeni Zakon o platama.

"Na osnovu tog zakona najviši iznos neto plate za članove uprave i direktore javnih preduzeća može iznositi do pet prosječnih neto plata isplaćenih u FBiH, odnosno oko 4.000 KM", dodao je Mujezinović.

Federalni premijer je izrazio nadu da će problem plata i naknada u organima vlasti u FBiH biti riješen, napomenuvši da donošenje zakona koji uređuje tu oblast nije vremenski uslovljeno od Međunarodnog monetarnog fonda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: