Mustafa Mujezinović
0

"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"

SRNA
Mustafa Mujezinović
Mustafa Mujezinović
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović istakao je danas da će Vlada FBiH intenzivno raditi na utvrđivanju zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se na transparentan i sistematski način uredila ova oblast.

"Namjera Vlade FBiH je da nakon utvrđivanja navedenog zakona preduzme aktivnosti na donošenju izmjena Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja u institucijama FBiH, jer je do sada ta oblast uređenja velikim brojem akata nižeg reda kojima se ostvalja mogućnost zloupotrebe i manipulacije", rekao je novinarima Mujezinović.

Prema njegovim riječima, u FBiH postoje velike inverzije kada je riječ o plati i naknadi, jer postoje slučajevi da su primanja na kantonalnim i opštinskim nivoima veće od onih na federalnom.

On je napomenuo da Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji nije prošao parlamentarnu proceduru nije bio loš i da je konačno potrebno o  tom pitanju uspostaviti sistem i hejerarhiju.

Mujezinović je podsjetio da nije dao saglasnost ni na jednu platu i naknadu u institucijama FBiH za koje je bio nadležan, nego da je s ciljem pravične raspodjele sredstava u kriznim uslovima u parlamentarnu proceduru upitio navedeni Zakon o platama.    

"Na osnovu tog zakona najviši iznos neto plate za članove uprave i direktore javnih preduzeća može iznositi do pet prosječnih neto plata isplaćenih u FBiH, odnosno oko 4.000 KM", dodao je Mujezinović.  

Federalni premijer je izrazio nadu da će problem plata i naknada u organima vlasti u FBiH biti riješen, napomenuvši da donošenje zakona koji uređuje tu oblast nije vremenski uslovljeno od Međunarodnog monetarnog fonda.