{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"

S
5.4.2010. u 16:16
0
2
"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"
0
"Vlada će raditi na utvrđivanju zakona o platama"
Mustafa Mujezinović
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović istakao je danas da će Vlada FBiH intenzivno raditi na utvrđivanju zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se na transparentan i sistematski način uredila ova oblast.
"Namjera Vlade FBiH je da nakon utvrđivanja navedenog zakona preduzme aktivnosti na donošenju izmjena Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja u institucijama FBiH, jer je do sada ta oblast uređenja velikim brojem akata nižeg reda kojima se ostvalja mogućnost zloupotrebe i manipulacije", rekao je novinarima Mujezinović.

Prema njegovim riječima, u FBiH postoje velike inverzije kada je riječ o plati i naknadi, jer postoje slučajevi da su primanja na kantonalnim i opštinskim nivoima veće od onih na federalnom.

On je napomenuo da Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji nije prošao parlamentarnu proceduru nije bio loš i da je konačno potrebno o tom pitanju uspostaviti sistem i hejerarhiju.

Mujezinović je podsjetio da nije dao saglasnost ni na jednu platu i naknadu u institucijama FBiH za koje je bio nadležan, nego da je s ciljem pravične raspodjele sredstava u kriznim uslovima u parlamentarnu proceduru upitio navedeni Zakon o platama.

"Na osnovu tog zakona najviši iznos neto plate za članove uprave i direktore javnih preduzeća može iznositi do pet prosječnih neto plata isplaćenih u FBiH, odnosno oko 4.000 KM", dodao je Mujezinović.

Federalni premijer je izrazio nadu da će problem plata i naknada u organima vlasti u FBiH biti riješen, napomenuvši da donošenje zakona koji uređuje tu oblast nije vremenski uslovljeno od Međunarodnog monetarnog fonda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: