{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveća plata direktora Agencije za bankarstvo

S
5.4.2010. u 17:25
0
16
Najveća plata direktora Agencije za bankarstvo
0
Najveća plata direktora Agencije za bankarstvo
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv)
Premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović predočio je danas spisak sa neto platama nosioca izvršnih i zakonodavnih funcija, direktora i predsjednika uprava nadzornih odbora institucija u FBiH, prema kojem najvišu platu ima direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš sa više od 9.000 KM.
Mujezinović je naglasio da najviši iznos neto plate za članove uprave i direktore javnih preduzeća može iznositi do pet prosječnih neto plata isplaćenih u FBiH, odnosno oko 4.000 KM.

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović ima neto platu od oko 7.000 KM, a direktor Hrvatske pošte Mostar Tomislav Topić oko 5.700 KM.

Plata predsjednika i premijera FBiH Borjane Krišto i Mustafe Mujezinovića je oko 2.800 KM, a predsjednika Predstavničkog doma i Doma naroda federalnog Parlamenta Safeta Softića i Stjepana Krešića oko 3.500 KM.

Mujezinović je istakao da će Vlada FBiH intenzivno raditi na utvrđivanju zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se na transparentan i sistematski način uredila ova oblast.

"Namjera Vlade FBiH je da nakon utvrđivanja navedenog zakona preduzme aktivnosti na donošenju izmjena Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja u institucijama FBiH, jer je do sada ta oblast uređenja velikim brojem akata nižeg reda kojima se ostvalja mogućnost zloupotrebe i manipulacije", rekao je novinarima Mujezinović.

Prema njegovim riječima u FBiH postoje velike inverzije kada su u pitanju plate i naknade, jer postoje slučajevi u kojima su primnja na kantonalnim i opštinskim nivoima veće od onih na federalnom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: