Na Jahorini
292

Vježba MUP-a RS i žandarmerije: Treniranje antiterorističke akcije ili politička provokacija

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Dok Bosnu i Hercegovinu potresa najveća politička kriza od Dejtona, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a danas je organizovalo taktičko-pokaznu vježbu na Јahorini.

Postavlja se pitanje da li vlasti iz Banje Luke ovom vježbom šalju neku poruku te da li je i ona dio provokacija u režiji Milorada Dodika.

U vježbi su učestvovali policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i Јedinice žandarmerije Istočno Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kazao je da se na ovaj način pokazuju opremljenost i obučenost.

"Ove vježbe su ranije planirane, a izvedene su vrlo uspješno. Na Jahorini je planirano i otvaranje stanice policije. Ovo je veliko gradilište, a i sada se zna okupiti desetak hiljada ljudi. To je mali grad", kazao je Lukač.

Na novinarsko pitanje odbacio je navode da se radi o provokaciji, a kaže da je vrijeme održavanja uslovljeno početkom sezone.

Lukač je potvrdio kako je Jahorinu nenajavljeno u toku vježbe nadlijetao EUFOR-ov helikopter, što je omelo održavanje vježbe i polijetanje drugog helikoptera entitetske policije.

Kako je najavljeno, izvedena je vježba sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar "Јahorina".

U isto vrijeme organizovana je i vježba u Donjim Baraćima kod Mrkonjić Grada, a učestvovali su pripadnici Policijske uprave Mrkonjić Grad, Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i jedinica žandarmerije Mrkonjić Grad, Doboj i Prijedor.