Nema povrijeđenih
24

Vjetar u Krajini uzrokovao požare na kućama, rušio stabla i krovove

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Snažan vjetar u Unsko-sanskom kantonu donio je sinoć mnogobrojne probleme građanima - požare na kućama i dimnjacima, rušenja stabala i krovnih konstrukcija, dok je veći dio kantona trenutno bez struje.

Vatrogasne jedinice u svim općinama Unsko-sanskog kantona imale su protekle noći skoro nezapamćen broj intervencija, pogotovo za ovaj dio godine, pa je tako zabilježena čak 31 intervencija.

Kako su nam kazali u Civilnoj zaštiti USK, u Bihaću su protekle noći vatrogasci intervenisali čak 10 puta – gašenje dimnjaka, uklanjanje stabala i krovne konstrukcije na objektima, u Bosanskom Petrovcu tri intervencije – dvije na gašenju dimnjaka i jedna na gašenju sijena, u Bosanskoj Krupi dvije – uklanjanje drveća s puta, u Cazinu dvije – uklanjanje drveća s puta i gašenje krovne konstrukcije, u Sanskom Mostu devet – šest zapaljenih dimnjaka, jedan zapaljeni kontejner za smeće i dvije za uklanjanje drveća s puta, u Ključu dvije – zapaljeni dimnjak i kontejner za smeće, u Velikoj Kladuši tri – jedan zapaljeni dimnjak i uklanjanje drveća s puta.

Prema trenutnim informacijama, nema povrijeđenih u navedenim intervencijama.

Veći dio Bihaća je bez struje pa je trenutno van napajanja čak pet 10-kilovoltnih dalekovoda: Izačić, Ćukovi-Orašac, Golubić-Pritoka, Skočaj i dio dalekovoda Žegar.

U Cazinu je van napajanja 10-kilovoltni dalekovod Miostrah, u Bužimu 10-kilovoltni dalekovod Grad, u Ključu dio 20-kilovoltnog dalekovoda Sanica i dio 10-kilovoltnog dalekovoda Kopljenica, u Sanskom Mostu 10-kilovoltni dalekovod Kamengrad i dio 10-kilovoltnog dalekovoda Pošta te u Velikoj Kladuši 10-kilovoltni dalekovod Vidovska.

Pored toga, na niskonaponskoj mreži bilježe se i veći problemi pa su brojna sela i mjesta u skoro svim općinama bez struje, no za sada nema preciznih podataka.

Kako saznajemo, zbog nestanka struje, a time i prestanka rada grijanja, pojedine škole su skratile časove, a neke u potpunosti obustavile nastavu do daljnjeg.

Iz Civilne zaštite su istakli da još nemaju direktnih poziva građana, što ne znači da nije bilo problema. Stanje tek treba precizno utvrditi.