Suđenje za genocid
0

Vještakinja odbrane osporava nalaz vještaka Tužilaštva BiH

FENA
Na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, zajednička vještakinja Odbrana osporavala je danas nalaz vještaka Državnog tužilaštva tvrdeći da nije prezentirao podatke o identifikaciji 179 osoba za koje on tvrdi da su identifikovani.

Svetlana Radovanović, vještakinja demografske struke, koja je svoj nalaz i mišljenje sačinila na osnovu nalaza vještaka sudske medicine Rifata Kešetovića, koji je svjedočio u korist Optužbe, navela je da podaci o identifikaciji 179 osoba nisu potkrijepljeni adekvatnim dokazima odnosno potvrdama o smrti.

"Vještak Kešetović je naveo da je identifikovao 1.057 osoba iz Srebrenice i drugih opština. Kako sam ja vidjela u njegovom nalazu i drugim dokumetima koje sam imala na uvid, za 878 osoba postoje dokazi o smrti, dok za 179 osoba takvi dokazi ne postoje, a potvrde o smrti su konačan državni podatak o mortalitetu", tvrdi vještakinja Radovanović, dodavši da ne postoje jedinstveni matični brojevi za većinu identifikovanih Srebreničana.

Državno tužilaštvo tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića, nekadašnje pripadnike komande Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Pelemiš i Perić, prema navodima optužnice, učestvovali su u zajedničkom planu da se iz zaštićene enklave Srebrenica trajno i prisilno premjesti bošnjačko stanovništvo, te u ubistvima više od 1.000 muškaraca na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u selu Pilica (općina Zvornik).

Vještaknja je istaknula da iako je Projekt identifikacije za područje Podrinja sastavio podatke o identifikaciji, po njenom stručnom mišljenju zapisnici o identifikaciji su samo djelimičan izvor podataka, te da se određena osoba ne može proglasiti mrtvom dok za nju ne postoji potvrda o smrti.

"Vještak sudske medicine je kazao da će Sudu dostaviti te dokaze, što nije učinio“, kazala je vještakinja.

Tužilac Državnog tužilaštva Eric Larson je kazao će ti dokumenti biti dostavljeni Sudu.

"U nalazima vještaka Kešetovića samo za šest osoba datum smrti navodi se 16. juli 1995. godine, dok se za druge navodi 12. juni. U spiskovima Armije BiH pojedini ljudi koji su prema izvještaju vještaka Kešetovića pogubljeni u Srebrenici spominju se da su poginuli u periodu do 1994, godine", kazala je Radovanović.

Nastavak suđenja zakazan je 16. marta ove godine, javio je BIRN.