Ročište pred Sudom BiH
183

Vještak specijalista: Duža primjena kineskih respiratora može imati smrtne posljedice

M. G.
Solak pred Sudom BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Solak pred Sudom BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na današnjem ročištu pred Sudom BiH u aferi "Respiratori", koji se vodi protif federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih, svjedočio je vještak specijalista za anesteziju i reanimatologiju Ismet Suljević.

Govoreći o spornim kineskim respiratorima Suljević je rekao da se oni mogu koristiti u kraćem periodu prilikom prevoza.

“Osim transporta, ne bi ga trebalo koristiti u jedinicama intenzivne njege. Po svim karakteristikama, radi se o mašini za transportne svrhe, kola hitne pomoći ili za prevoz pacijenta od operacione sale do intenzivne njege”, kazao je on.

Upitan o posljedicama po pacijenta, koje bi mogle nastati dugotrajnijom upotrebom ACM respiratora na oboljelom od covida, Suljević je rekao da bi moglo doći do štetnih posljedica.

"Neki oboljeli proveli su na respiratoru dva do tri mjeseca, pa čak i duže, a ACM, između ostalog, za to nije pogodan zbog omjera kisika koji isporučuje u odnosu na respiratore. Moguć bi bio i smrtni ishod", dodao je Suljević.

Unakrsno ispitivanje vještaka odgođeno je za naredni petak, a suđenje se nastavlja 26. januara saslušanjem četiri svjedoka.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem i Hodžićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.