Na vrhu Poljice
236

Vještačko jezero na Jahorini zvanično pušteno u funkciju

Piše: Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Vještačko jezero na vrhu Poljice danas je zvanično pušteno u funkciju i to povodom godinu dana rada novog menadžmenta Olipmijskog centra Jahorina.

Današnjoj svečanosti na Ogorjelici prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Nismo oklijevali da pomognemo poslovnim planovima za dizanje kvaliteta usluga na ovom prostoru. Drago mi je što sam bio dio tima koji je pomogao. Vlada RS je samo u ovaj projekt uložila 11 miliona KM. Bilo je hrabro donijeti odluku i investirati u kompaniju koja je godinama bila u hroničnim gubicima. Sada znamo da smo donijeli pravu odluku i još jednom pokazali kako velike odluke pripadaju samo hrabrima. Onaj ko nema hrabrosti stalno objašnjava kako je nešto teško i kako je neko drugi kriv, a nikada ne bi pogledao sebe i zapitao se šta da uradi. U posljednjih nekoliko godina investicije na Jahorini smo podržali u iznosu od 57 miliona KM i nećemo tu stati. Moramo dovesti do toga da ovo bude jedan od najreferentnijih regionalnih centara ovog tipa", kazao je Dodik.

Prisutnima se na otvorenju jezera obratio i direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić koji je istakao kako je iza uposlenika Centra 365 dana rada i veliki broj ostvarenih uspjeha.

"Uz podršku predsjednika Milorada Dodika, Vlade RS i Nadzornog odbora, za ovaj kratak period ostvarili smo zavidne rezultate na obnovi, unapređenju poslovanja i infrastrukture Olimpijskog centra Jahorina te približili Centar narodu RS-a. Jahorina je ponos svih nas i vrijedi kao sto fabrika i zato je današnji dan važan za sve ljude s Pala, iz Trnova i svih općina Istočnog Sarajeva. Realizacijom ovog projekta otvorit će se nova radna mjesta i stvoriti temelj za bolji život lokalnog stanovništva i novih generacija", rekao je Ljevanić.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković izrazio je nadu da će se jezero na Jahorini koristiti 365 dana u godini.

Načelnik općine Pale Boško Jugović dodao je kako je zadovoljan što lokalna zajednica ima priliku učestvovati u ovakvom projektu.

Nakon otvorenja jezera prisutne zvanice uputile su se u obilazak lokacije na kojoj se izvode radovi povodom sistema za vještačko osnježavanje.

Vještačko jezero je duboko 14 metara, prečnika blizu 600 metara što će biti dovoljno da u toku cijele sezone snabdijeva sistem za vještačko osnježavanje vodom. Kada se osigura sistem za osnježavanje, Jahorina će imati više od 120 dana za skijanje u sezoni. Cilj uprave Olimpijskog centra Jahorina je da planina živi 365 dana u godini.