{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vještačko jezero na Jahorini će biti u funkciji od oktobra

Piše: M. N./Klix.ba
16.8.2018. u 17:04
166
74
Vještačko jezero na Jahorini će biti u funkciji od oktobra
166
Vještačko jezero na Jahorini će biti u funkciji od oktobra
Na vrhu olimpijske ljepotice Jahorine privode se kraju radovi na izgradnji vještačkog jezera. Iz Olimpijskog centra Jahorina kažu da bi jezero trebalo biti u funkciji od oktobra.
U toku je postavljanje geomembrane i geotekstila, a krajem augusta je u planu početak punjenja jezera vodom.

"Aktuelni su i radovi na polaganju cijevi za sistem vještačkog osnježivanja, koji su također u finalnoj fazi i do sada je položeno 70 posto cijevi. Ukoliko se radovi nastave planiranim tempom, očekujemo da će jezero biti spremno za narednu zimsku sezonu. Naravno, pored toga što će jezero koristiti za osnježivanje u toku zime, u ljetnom periodu će biti i odličan sadržaj s uređenim prostorom za šetnju s klupama", kazala nam je Sanja Ćeremidžić, stručna saradnica za odnose s javnošću OC Jahorina.

Ovaj projekt je vrijedan 9.500.000 KM i obuhvata izgradnju sistema za vještačko osnježivanje s akumulacijom vode od blizu 75.000 metara kubnih i vodozahvatom za punjenje akumulacije uz uređenje ski-staza u obuhvatu šestosjedih žičara Ogorijelica I i Poljice prema FIS standardima. Projekt obuhvata i izgradnju vjetrosistema na ovim stazama.

Vještačko jezero će biti duboko 14 metara, prečnika blizu 600 metara što će biti dovoljno da u toku cijele sezone snabdijeva sistem za vještačko osnježavanje vodom. Kada se osigura sistem za osnježavanje, Jahorina će imati više od 120 dana za skijanje u sezoni. Cilj uprave je da planina živi 365 dana u godini, što je do sada i dokazano uspješnim sezonama i zadovoljnim posjetiocima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: