Privatni univerzitet
85

Vjerovali ili ne: Rektor tvrdi da Kallos nije dobio akreditaciju zbog pitanja nacionalnosti

A. K.
Detalji krivične prijave (Foto: Evropski univerzitet Kallos)
Detalji krivične prijave (Foto: Evropski univerzitet Kallos)
Evropski univerzitet Kallos iz Tuzle djeluje bez akreditacije, a zbog navodnih zapošljavanja u institucijama u TK na osnovu nepriznatih diploma pokrenuta je istraga. S druge strane, v. d. rektora Kallosa podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv nekoliko osoba.
Evropski univerzitet Kallos iz Tuzle u pravu žižu javnosti je dospio prije nekoliko dana, kada je Tužilaštvo TK formiralo predmet na osnovu nekoliko krivičnih prijava u kojima je navedeno da su u javnim institucijama u ovom kantonu vršena zapošljavanja i imenovanja osoba koje su ranije diplomirale na nekom od tri ciklusa studija ove privatne visokoškolske ustanove, koja djeluje bez akreditacije.

Također, javnosti je ovaj univerzitet još ranije postao zanimljiv zbog činjenice da je upravo tamo doktorsku disertaciju odbranio, a zatim stekao i zvanje docenta Alen Kamerić, aktuelni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Njega je aktuelna kantonalna vlast i zvanično prije nekoliko dana postavila na tu funkciju, ne mareći za nalaze federalne inspekcije, ali i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koja je u junu prošle godine potvrdila da Kallos nema akreditaciju.

Nakon svega toga reagovali su iz Evropskog univerziteta Kallos, podnoseći krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Benjamina Muhamedbegovića, zaposlenog u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Envera Halilovića, bivšeg direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Elvisa Barakovića, ministra obrazovanja i nauke TK.

Istom krivičnom prijavom su obuhvaćeni i predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje TK Vedad Pašić, Bernadin Ibrahimpašić, predstavnik akademske zajednice na listi eksperata u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Adnan Velagić, predstavnik akademske zajednice na listi eksperata u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i N. N. službene osobe Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Kako je navedeno u obrazloženju, krivična prijava je podnesena zbog toga što su navedeni, koristeći svoje službene položaje i neizvršavanjem svojih službenih dužnosti, u periodu od 9. maja 2018. godine do danas, činjenjem i nečinjenjem, smišljeno i organizovano preduzeli niz radnji kojima su spriječili da se provede postupak akreditacije Evropskog univerziteta Kallos Tuzla, iako su za to bili ispunjeni svi zakonski uslovi, a sve zbog toga što je osnivač univerziteta Nedeljko Stanković Srbin po nacionalnosti, čime su univerzitetu, njegovom osnivaču, njegovim studentima i zaposlenima nanijeli veliku materijalnu i nematerijalnu štetu i teže im povrijedili prava."

Koliko je ovaj argument utemeljen reći će tužilaštvo, ali je ujedno i pradoksalno da se ovo pitanje navodi kao predmet spora.

Time su, kako se navodi u prijavi koju je potpisao vršilac dužnosti rektora Kallosa Kemal Brkić, izvršili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, u sticaju s krivičnim djelom povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

"Evropski univerzitet Kallos Tuzla je visokoškolska ustanova u privatnoj svojini, koja ima licencu i početnu akreditaciju, obje izdate od Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Da bi ušla u Državni registar visokoškolskih ustanova, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH potrebno je da dobije institucionalnu akreditaciju", piše, između ostalog, u krivičnoj prijavi, koja je u cijelosti dostupna u fotogaleriji.

Prijavljenima, kako se navodi u krivičnoj prijavi, nije u interesu da univerzitet dobije institucionalnu akreditaciju pa na sve moguće načine i svim sredstvima odugovlače i sabotiraju taj postupak.

"Prijavljenima je cilj da ugase univerzitet, pošto im smeta njegov osnivač Nedeljko Stanković, koji je srpske nacionalnosti. Ovaj univerzitet još jedini u Bosni i Hercegovini nema akreditaciju, iako za to ispunjava sve zakonske uslove. U njihovim radnjama stekla su se obilježja krivičnog djela pa univerzitet podnosi ovu prijavu kako bi Tužilaštvo preduzelo mjere iz svoje nadležnosti da se odgovorne osobe sankcionišu", navodi se u krivičnoj prijavi, uz obrazloženje da se ona potkrepljuje obrazloženjima i dokazima.

Dok državno tužilaštvo razmatra ovu prijavu, ista pravosudna institucija na kantonalnom nivou nastavlja "češljati" tuzlanske institucije s ciljem provjere zapošljavanja s nevažećim diplomama, o čemu je Klix.ba ranije pisao.