{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjernici napunili džamije u noći Lejletu-l-kadr

4.8.2013. u 00:51
3
Vjernici napunili džamije u noći Lejletu-l-kadr
3
Muslimani širom svijeta večeras su dočekali najodabraniju noć u godini, noć Božije milosti u kojoj je počela objava Kur'ana. Džamije su bile premale da prime brojne vjernike koji su Lejletu-l-kadr dočekali uz dove i traženje oprosta grijeha.
Centralna svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se poslije teravih-namaza vjernicima obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

On je podsjetio na važnost ove noći i pozvao vjernike da upute dove za muslimane u Siriji i Egiptu koji se suočavaju sa ratom i nemirima u svojim zemljama. Prisutni vjernici imali su priliku poslušati prigodna predavanja, učenje Kur'ana i ilahija. I u drugim džamijama u BiH su organizovani progodni programi.

Nakon šest godina teravija u tuzlanskoj Poljskoj džamijiPoslije šest godina pauze večeras je u Turalibegovoj džamiji u Tuzli, poznatoj kao Poljska džamija, klanjan teravih-namaz u povodu 27. noći ramazana. Namaz je klanjan i u novootvorenoj džamiji u naselju Tušanj, ali i u svim drugim džamija tuzlanskog medžlisa.

Neposredno nakon akšam namaza i iftara rijeke vjernika slijevale su se u tuzlanske džamije, a mubarek noć je obilježena I’tikafom, zikrom, učenjem Kur’ana, dovom i drugim ibadetima.

Vjernici koje smo zatekli ispred Džindićke džamije, najstarije u Tuzli, kažu nam kako će u mubarek noći dovama tražiti dobro zdravlje za svoju porodicu, rodbinu, komšije…

“Svaka noć u ramazanu je posebna, ali je 27. noć posebnija od svih. Cijeli dan sam proveo u ibadetu, a sretan sam kad vidim da se dosta mladih okreću ka vjeri”, kazao nam je jedan od stalnih posjetioca Džindićke džamije.

U ovoj mubarek noći, prema islamskom vjerovanju, meleci se spuštaju na zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć.

Zenički imam: Nemojte provesti ovu noć u dangubljenjuU džematima u Zenici nakon klanjanja teravih-namaza organizovana su predavanja o značaju i vrijednosti noći Lejletu-l-kadr, a centralna svečanost upriličena je u Kočevskoj džamiji.

Uz učenje ilahija i odlomaka iz Kur'ana vjernicima se obratio imam Čaršijske džamije Enes ef. Beganović i govorio o vrijednostima ove noći, te kako da na najbolji mogući način iskoriste njene blagodati.

"Ova noć je vrednija od svih noći i u ovoj noći su svi meleki na našem nebeskom svodu gdje čekaju da prenesu naše dove i molbe Gospodaru. Stoga, nemojte provesti ovu noć u dangubljenju, iskoristite je maksimalno klanjajući, učeći Kur'an, provedite je u ibadetu i izađite iz nje bez grijeha", kazao je Beganović.

U džematu Bijele džamije u zeničkom naselju Radakovo tačno u ponoć klanjan je noćni namaz kome je prisustvovao veliki broj vjernika. U još nekoliko džemata širom Zenice je klanjan ovaj namaz, dok će u nekim džematima nakon sehura biti klanjan i tespih-namaz.

Lejletu-l-kadr u zemljama regijeVjernici sa užeg područja prijestonice Srbije su klanjanjem teravih-namaza u Bajrakli džamiji kao ostalih 15 mesdžida na području svih opština Beograda masovno obılježili 27. noć mjeseca ramazana. Muslimani u ostalim gradovima na području Srbije, Nišu, Šapcu, Kragujevcu, kao i u Novom Sadu i džamiji u Subotici takođe su u velikom broju obavili noćnu molitvu.

U Novom Pazaru je u centru grada na Trgu Isa Bega organizovan noćni namaz na otvorenom. Na Kosovu je centralno obilježavanje Lejlet-ul-kadra ili Velike noći održano u Fatih Sultan Mehmet džamiji, najvećoj džamiji u Prištini.

U džamiji Mustafa-paše u Skoplju vaz je držao glavni imam ove džamije Miftar Islami.

Lejletu-l-kadr obilježili su muslimani diljem svijeta. Ova mubarek noć napunila je spomenike islamske kulture poput Sultan Ahmetove džamije u Istanbulu, ali i Poslanikove džamije u Medini.

Muslimani u Indiji, Indoneziji, Iraku, Afganistanu, Azerbejdžanu, ali i SAD-u i većini evropskih zemalja večeras obilježavaju noć za koju, slijedeći uputu iz Kur'ana, vjeruju da je vrednija od hiljadu drugih mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: