Završene konsultacije sa strankama
0

FOTO / Vjekoslav Bevanda: Dogovor je jasan, sada ga treba slijediti

Piše: D. T.
Foto: G. ./Klix.ba
Foto: G. ./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom, da je dogovor jasan i precizan i da Vijeće ministara treba da ga slijedi.
Vjekoslav Bevanda i Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda i Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Bevanda je nakon sastanka naglasio da je završen dio posla vezan za konsultacije sa političkim partijama potpisnicama dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH.

On je izrazio zadovoljstvo kadrovskim rješenjima za sastav Vijeća ministara, rekavši da će predloženi kandidati biti dio kompaktnog tima kojem će biti pružena šansa da kvalitetno radi.

Bevanda je naglasio da će u budućem Vijeću ministara, slijedeći postignuti dogovor političkih partija, biti potrebno tražiti dogovor uz uvažavanje svih i neophodnu koordinaciju sa nižim nivoima vlasti.

Predsjednik SNSD-a i RS Milorad Dodik izjavio je da očekuje da bi za petnaestak dana mogao biti potvrđen sastav Vijeća ministara BiH, a da se u međuvremenu riješi preostali dio paketa u vezi sa zakonima o popisu i o sistemu državne pomoći BiH.

Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Dodik je nakon današnjeg razgovora sa Bevandom rekao da buduće Vijeće ministara očekuje hitna deblokada zastoja plaćanja vanjskih obaveza, dodajući da je taj nepotreban zastoj nastao usljed nerazumljivih stavova pojedinaca.

"Uspjeh budućeg Vijeća ministara zavisi od toga koliko će se uspješno baviti ekonomskim pitanjima i problematikom u okviru nadležnosti BiH, a to podrazumijeva koordinaciju sa ostalim nivoima vlasti", rekao je Dodik.

Dodik je potvrdio da su kandidati za ministre iz SNSD-a Nikola Špirić i Sredoje Nović te da je kandidat SDS-a Mirko Šarović.

Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
"Te aktivnosti su okončane i preostaje da se dostave biografije kandidata popunjene na odgovarajućim formularima, kako bi stvari mogle krenuti u dalju proceduru", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je danas podsjetio i na potrebu primjene odluke suda u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci” kako bi BiH mogla aplicirati za kandidaturu za prijem u EU.