BiH
374

Visoko: Trg žrtava genocida u Srebrenici kao vječni podsjetnik na zločin

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na gradskoj šetnici u Visokom je otvoren "Trg žrtava genocida u Srebrenici" u sklopu kojeg se nalazi i fontana u kojoj voda simbolizira krv.

Otvorenju trga u Visokom prisustvovao je veliki broj ličnosti iz političkog i vjerskog života Visokog i Zeničko-dobojskog kantona kao i građani drugih bh. gradova.

Predsjednica udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić prva je večeras govorila u Visokom gdje je istakla da su žrtve genocida ovo zaslužile.

"Želim da se zahvalim načelnici Amri što je ovo uradila kako se ne bi zaboravilo. Želim da se zahvalim i svima koji su ovo radili i pozivam sve načelnike BiH da ovo urade jer su žrtve to zaslužile. Visoko je poseban grad za nas majke jer naši tabuti odavde budu ispraćeni u svoju vječnu kuću, iako je u tim tabutima samo jedna ili dvije kosti. Mi smo našu djecu rađali sa glavama, nogama, a zločinci su radili zločin i nad kostima. Nama nije lako kad nam kažu da su nam našli sina, a tu su samo dvije kosti. Za nas majke ovo puno znači. Nemojte zaboraviti reći svojoj djeci šta se uradilo", kazala je Subašić.

Direktor Memorijalnog centra "Potočari" Mersed Smajlović je kazao kako će Visoko sa Trgom žrtava genocida u Srebrenici doprinijeti razvoju Memorijalnog centra u Potočarima.

"Srebrenica treba da bude mjesto sjećanja na žrtve ali i mjesto opomene da se nigdje u svijetu to ne ponovi. Visoko će sa ovim Trgom doprinijeti razvoju Memorijalnog centra u Potočarima jer će svjedočiti o zločinu i svi koji dođu u Visoko imat će podsjetnik na stradanje u Srebrenici", istakao je Smajlović.

Načelnica Visokog Amra Babić u svome govoru se zahvalila svima koji su doprinijeli i pomogli da se u Visokom napravi jedan Trg koji će svjedočiti o genocidu.

"Imamo trajnu obavezu da podsjećamo i opominjemo sa ciljem da se zlo nikada i nikome ne ponovi. Zbog svi njih koje bole 8.372 majčinska uzdaha moramo imati obavezu da javno govorimo i djelujemo. Voda koja teče ispod ljiljana simbolizira krv i ugašene živote. Visoko je jedan od rijetkih, ako ne i jedini grad, koji je na trajni način obilježilo genocid u Srebrenici", poručila je Babić.

Amra Babić i Munira Subašić uručile su zahvalnice svima koji su svojim učešćem pomogli u realizaciji izgradnje Trga žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je i projektant Trga žrtava genocida u Srebrenici, diplomirani inžinjer arhitekture Mugdim Ćosović.

Članovi Omladinskog hora iz Zenice pred okupljenima u Visokom su izveli integralnu verziju Srebreničkog inferna Džemaludina Latića, a po završetku događaja Trg je i zvanično otvoren.