{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoko sudsko i tužilačko vijeće odlučilo: Anonimizacija nije više obavezna

F
18.7.2013. u 19:54
0
0
Visoko sudsko i tužilačko vijeće odlučilo: Anonimizacija nije više obavezna
0
Visoko sudsko i tužilačko vijeće odlučilo: Anonimizacija nije više obavezna
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) zaključilo je da sudovi i tužilaštva nisu obavezni anonimizovati svoje akte, već da treba da vode računa o balansu između javnog i privatnog interesa.
Centar za sudsku dokumentaciju (CSD) predložio je na sjednici VSTV-a djelimičnu promjenu politike kada je u pitanju dostupnost informacija.

Promjena podrazumijeva da sudovi i tužilaštva sami treba da procjenjuju kada je opravdan interes javnosti.

"Vijeće je podržalo ovaj prijedlog. Moram reći da ni ranija naša preporuka o anonimizaciji nije bila smetnja za objavljivanje informacija na internetu i mi smo je izdali više zbog toga da ujednačimo praksu", kazala je Vera Bjelogrlić, šefica CDS-a.

Ona je dodala da će nova preporuka biti dostavljena svim sudovima i tužilaštvima u BiH.

"Vijeće je na sjednici također podržalo preporuku da se formira radna grupa koja će izraditi smjernice na osnovu kojih bi sudovi i tužilaštva postupali kad je u pitanju dostupnost informacija", kazala je Bjelogrlić.

Što se tiče tužilačkih akata, kako je napomenula, VSTV je u maju ove godine također preporučio anonimizaciju, ali podvukao da informacije mogu biti objavljene kada postoji veliki interes javnosti.

Anonimizacija dokumenata počela je u martu prošle godine nakon što je Sud BiH usvojio mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Predstavnici Agencije kasnije su izjavili da je njihova preporuka pogrešno protumačena.

Sud BiH je u martu prošle godine usvojio izmjene pravila o pristupu informacijama, koje podrazumijevaju stavljanje incijala umjesto imena i prezimena u sudskim dokumentima, kao i izdavanje samo desetominutnog snimka sa suđenja.

Nakon kritika zbog uskraćivanja informacija, u Sudu su početkom godine počeli da rade na izmjeni ovih pravila.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon što je VSTV usvojio današnje preporuke, Sud BiH bi uskoro trebalo da donese novi pravilnik, prenosi BINR - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: