BiH
0

Visoko: Satelitski detektor LINANAL potvrđuje postojanje piramide

FENA
Fondacija «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» uradila je još jednu visokotehnološku analizu uzvišenja Visočice – prve evropske piramide - u gradu Visoko.

Uz pomoć automatskog satelitskog detektora linearnih anomalija pod nazivom LINANAL, geofizičari Fondacije utvrdili su da su unutrašnji uglovi cca 45 stepeni što potvrđuje hipotezu da je ovo uzvišenje vještačka građevina kolosalnih razmjera. Na zapadnoj strani je pravilan prilazni plato, što je karakteristično za gradnju piramida.

Semir Osmanagić, Predsjednik upravnog odbora Fondacije objašnjava:» Precizni topografski podaci Geodetskog zavoda BiH obrađeni su u ovom automatskom satelitskom programu», te naglašava:»Ovako stručan i sistematičan pristup jednom istraživanju sigurno će biti putokaz za buduće arheološke projekte u BiH i šire. Riječ je o kombinaciji klasičnih geo-arheoloških metoda i ultramodernih satelitskih tehnologija.»

Fondacija smatra da se samo multidisciplinarnim pristupom sa naučnom argumentacijom na međunarodno provjerljivom nivou može uspješno realizirati projekat bosanskih piramida. Stoga su u timu pored arheologa, zastupljeni i geolozi, sedimentolozi, geofizičari, petrografi, geomehaničari stijena, geodete, minerolozi, paleontolozi i historičari, čija stručnost i entuzijazam doprinose stvaranju jedinstvenog istraživačkog fenomena, saopšteno je iz Fondacije.