Sjajna atmosfera
678

Visoki zvaničnici poslali poruke jedinstva uoči EYOF-a: Živimo sretne dane

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U zgradi Vijeća ministara BiH povodom početka Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) novinarima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo jer će Sarajevo i Istočno Sarajevo ponovo biti sportski centar svijeta s obzirom da je ovo najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Denis Zvizdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Sutra će na našu veliku radost biti upaljen olimpijski plamen. Sutra će opet zasjati olimpijski krugovi koji predstavljaju simbole saradnje pet kontinenata, dakle čitavog svijeta. Prisustvovat ćemo defileu takmičara koji u BiH dolaze iz 46 zemalja svijeta. Zbog toga je EYOF investicija u budućnost, ne samo sporta, već budućnost i promociju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da obnovimo olimpijski duh koji živi u Sarajevu već 35 godina", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je kazao da će u narednim danima biti poslana poruka jedinstva unutar BiH.

"Mi u Vijeću ministara smo ponosni što je proces doveden do finalizacije. Bili smo prva insittucija koja je uplatila sredstva za organizaciju EYOF-a, a oko dva miliona KM smo uplatili za održavanje EYOF-a. Slogan "Dva grada, jedan san" najbolje odražava duh i smisao EYOF-a i onoga što će se dešavati u narednim danima", izjavio je Zvizdić i zaželio sreću svim sportistima, a posebno onima koji će nositi zastavu BiH.

"Želim da se hrabro bore pod zastavom BiH i da daju sve od sebe. Ako osvoje neku medalju to će nas učiniti dodatno sretnima", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Adil Osmanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: D. S./Klix.ba)

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je kazao da je EYOF prvi veliki sportski događaj organiziran poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se organizuje u BiH u kojem učestvuju država BiH, oba entiteta, te gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

"Želimo da ovo bude najbolje do sada organizirani EYOF", poručio je Osmanović.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se na početku zahvalio svim medijima na velikoj podršci u organizaciji projekta koji je važan za BiH i Sarajevo.

Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)

"EYOF 2017. godine se nije organizovao jer nije bilo podrške od ljudi koji su se nalazili na čelima ovih institucija. Zato je važno ko se nalazi na čelima institucija. Obaveza je da naglašavamo pojedince, da izađemo iz klišea da je sve loše u BiH. Živimo sretne dane, uživajmo u ceremoniji otvaranja i sedmici sporta koja je pred nama", poručio je Skaka.

Skaka se zahvalio Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH, Vladi RS-a, Vladi Kantona Sarajevo i gradskim vijećima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Nenad Vuković (Foto: D. S./Klix.ba)
Nenad Vuković (Foto: D. S./Klix.ba)

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je kazao da su svi uključeni u projekat organizacije ovogodišnjeg EYOF-a pokazali da su sposobni, iako mnogi nisu vjerovali u to.

"Stavili smo naše političke, ideološke i sve druge razmirice po strani kako bismo zajedno radili na turizmu. Nadam se da će uspješna organizacija EYOF-a biti ulazna vrata za organizaciju možda i nekih većih projekata u budućnosti, a što će biti od značaja kako za Istočno Sarajevo tako i za Sarajevo", rekao je Vuković.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je dodao da su ostvarene mnoge saradnje, kako međusobne tako i internacionalne, što je također pohvalno.

"Isto tako, važno je reći da ne želimo samo ovu manifestaciju ograničiti na Istočno Sarajevo i Sarajevo, ovu pozitivnu klimu želimo prenijeti i na druge gradove širom BiH, pa i regije", kazao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.