BiH
0

Visoki predstavnik pozdravlja usvajanje državnog Zakona o visokom obrazovanju

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling pozdravio je jučerašnje usvajanje Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o Agenciji za predškolsko i srednje obrazovanje u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

“Ovo su sjajne vijesti za učenike i studente, jer će paket ovih zakona pomoći da se podigne kvalitet obrazovanja širom BiH”, prenijela je Schwarz-Schillingove riječi glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Liljana Radetić.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je apelovao na zakonodavce da ove zakone usvoje u svom govoru u parlamentu samo nekoliko sati prije nego što su zaista i bili usvojeni.

“Zakon o visokom obrazovanju poboljšat će mobilnost studenata i profesora i priznavanje diploma visokog obrazovanja unutar područja evropskog visokog obrazovanja, a također će povećati mogućnosti zapošljavanja diplomanata iz ove zemlje u Evropskoj uniji”, dodao je Schwarz-Schilling.

Radetić je kazala da on sada očekuje od Doma naroda da hitno usvoji paket o obrazovnoj reformi i na taj način demonstrira isti stepen ozbiljnosti kakav su pokazale njihove kolege iz Predstavničkog doma.