Preko 35 stepeni celzija
12

Visoke temperature zatvorile Zeničane u domove

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Visoke temperature, koje već danima prelaze 35 stepeni celzija, mnoge građane Zenice zatvorile su u njihove domove.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog saveza u 15:07 sati u Zenici je izmjereno 40 stepeni celzija, a crveni meteo-alarm uključen je za cijelo područje Bosne i Hercegovine.

Građani Zenice su najopasniji dio dana proveli u svojim domovima, što se moglo vidjeti u centru grada, koji je danas bio skoro pust. Oni koji su, uprkos visokim temperaturama, izašli iz svojih domova, imaju različite razloge za to, mnogi su izašli zbog obaveza, dok neki jednostavno uživaju u visokim temperaturama uz sladoled ili hladno piće.

"Pakleno, nadam se da će uskoro pasti kiša i da će temperature biti niže. Izašla sam u kupovinu, ali da ne moram, ostala bih u kući uz televiziju i hladan sok", riječi su jedne Zeničanke.

Toplotni val koji je zahvatio Balkan prouzrokovao je mnoge zdravstvene probleme kod hroničnih bolesnika, kao i kod starijih i iznemoglih osoba. Mnoštvo građana ovih se dana javilo i u Hitnu pomoć.

"Posla ima više nego inače, najveći problemi su sa mučninama u stomaku, koje su uglavnom izazvane hranom i visokim temperaturama. Građani bi trebali obratiti pažnju na hranu koju jedu, jer se zbog visokih temeratura brzo kvari. Preporučujemo svim građanima i da se ne izlažu visokim temperaturama u terminu od 10 do 18 sati, ako ne moraju, te da piju što više tečnosti", kažu u Hitnoj pomoći u Zenici.