BiH
0

Visoke koncentracije sumpordioksida i prašine u nekoliko gradova

FENA
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kvalitet zraka u nekoliko bh. gradova u srijedu je imao slične odlike kao dan ranije; visoke koncentracije sumpordioksida i prašine (lebdećih čestica) izmjerene su u nekoliko gradova kao posljedica opštih meteoroloških uslova u sudjelovanju s ljudskim aktivnostima - emitovanjem zagađujućih materija iz industrije, energetike saobraćaja i domaćinstava.

U Tuzli su izmjerene vrlo visoke vrijednosti sumpordioksida, u srijedu u 11.00 sati je u centru grada bilo 800 mikrograma SO2 po metru kubnom, što je skoro tri puta više od granične satne vrijednosti, saopćeno je Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Međutim ove se vrijednosti nisu dugo zadržavale te su dnevni prosjeci koncentracija SO2 u Tuzli, iako iznad graničnih dnevnih vrijednosti, ipak nešto niže nego u utorak i iznose od 150 mikrogama na Ceriku do 380 u centru grada (BKC).

Jutros su mjerene slične vrijednosti SO2, a koncentracija lebdećih čestica promjera do 2.5 mikrona (PM2,5) iznose od 135 do 155 mikrograma.

U Lukavcu su dnevne koncentracije SO2 bile 143 mikrogama a lebdećih čestica PM2.5 čak 333 mikrograma po metru kubnom.

Jutros u osam sati izmjereno je SO2 140 a PM2.5 oko 200 mikrograma po metru kubnom.

U Zenici je stanje slično kao i u Tuzli, s nešto nižim vrijednostima SO2, ali i dalje izuzetno visokim.

Jučer su izmjerene srednje dnevne koncentracije SO2 od 120 (Centar) do 290 (Radakovo) mikrograma po metru kubnom.

Maksimalne satne koncentracije SO2 su izmjerene na Radakovu i iznosile su oko 650 mikrograma.

Ovo je ipak blagi pad koncentracija u odnosu na utorak.

Dnevna granična vrijednost koncentracija SO2 za ocjenu kvaliteta zraka iznosi 125 mikrogama, a prag uzbune na dnevnom nivou 500 mikrograma.

Srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica promjera do 10 mikrona (PM10) su se kretale od 150 do 180 mikrograma, a najviše satne su dosezale 340 mikrograma na meteorološkoj stanici Brist.

Dnevna granična vrijednost koncentracija PM10 za ocjenu kvaliteta zraka iznosi 40 mikrogama, a prag uzbune za ovaj parametar nije definisan.

U Sarajevu su koncentracije SO2 ostale u graničnim vrijednostima (na Ilidži 80 mikrograma srednja dnevna vrijednost), međutim koncentracije prašine PM10 su više nego u Tuzli i Zenici i kretale su se od od 230 na Otoci do 255 mikrograma na Ilidži, što je blagi pad u odnosu na vrijednosti od utorka.

Na Ilidži je jutros u osam sati su koncentracije PM10 bile blizu 300 mikrograma po metru kubnom.

Prema mjerenjima iz Kalesije i Jajca, koncentracije zagađujućih materija su dosta niže, u Kalesiji je jučer srednja dnevna koncentracija SO2 bila 86 mikograma, što je u okviru graničnih vrijednosti, a PM2.5 68 mikrograma.

U naredna dva dana se očekuju padavine praćene pojačanim zračnim strujanjima, a u skladu s tim možemo očekivati i pad koncentracija zagađujućih materija.

Ipak, s obzirom na opšte temperaturne odnose, u nižim slučajevima očekujemo da će taj pad biti ograničen i da ćemo i u narednom periodu udisati zrak lošeg kvaliteta.