Zločini u Vlasenici
493

Višnji Aćimović, koja se tereti za ubistvo 37 Bošnjaka, ukinut pritvor

B. T.
Višnja Aćimović (Foto: Interpol)
Višnja Aćimović (Foto: Interpol)
Sud BiH 21. juna 2021. godine donio je rješenje kojim je ukinuta mjera pritvora optuženoj Višnji Aćimović, koja je bila određena rješenjem od 12. 10. 2017. godine.

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je putem Ministarstva pravde BiH obavijestilo Sud BiH o preuzimanju krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović. Sud je donio naredbu kojom se povlači naredba Suda broj od 30.1.2019. godine, na osnovu koje je raspisana potjernica za optuženu Višnju Aćimović", navodi se u saopćenju Suda BiH.

Kako dodaju, Sud BiH je 7.2.2017. godine potvrdio optužnicu koja optuženu Višnju Aćimović tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Aćimović se tereti da je, početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zv. Mračni dol koji se nalazi u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica, bez službenog položaja u vojsci, svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih NN pripadnika VRS, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici", navode iz Suda BiH.