Saobraćaj u BiH gotovo blokiran
0

FOTO / Visina snijega se mjeri metrima, vozila i ljudi zatrpani u lavinama

Sarajevo-x.com
U Sarajevu jutros izmjerena visina snijega od 101cm (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com) (Foto: P./Klix.ba)
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati u subotu je gotovo potpuno blokiran. U glavnom gradu BiH od sinoć ne radi gradski saobraćaj, a prohodna je jedino glavna gradska ulica uz tramvajske šine.

Više tramvaja je od sinoć zaglavljeno u snijegu, a prema nekim informacijama pojedini građani koji su kasno sinoć krenuli kući prespavali su u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice potpuno blokirane.

Oni koji su jutros u glavnom gradu BiH morala izaći iz svojih domova kako bi otišli na posao ili na neko drugo odredište, mogli su to uraditi gotovo isključivo pješice. Nekoliko taksi vozila je saobraćalo glavnom gradskom ulicom, ali ipak nedovoljno da preveze sve one koji su morali pješačiti.

Stanje je dramatično Nekoliko snježnih lavina u mjestu Tuhalji, nadomak Miljevine sinoć je blokiralo desetak vozila i jedan autobus, koji su se kretali iz Sarajeva, a pet putnika je blokirano i na magistralnom putu Sarajevo - Foča, javlja dopisnik Srne.

"U Tuhaljima je zavejano oko 100 ljudi, među kojima je najviše studenata, a ima i male djece", potvrdio je Srni Željko Milutinović iz Miljevine, koji je sa suprugom i sinom punih 13 sati zarobljen u snijegu.

On je rekao da je stanje dramatično, jer se nove lavine stalno obrušavaju, a putnici bespomoćni čekaju pomoć u autubusu i automobilima.
Milutinović objašnjava da se prošle noći jedna lavina direktno obrušila na autobus sa putnicima, ali da niko nije povrijeđen.

Iz preduzeća, koje održava ovaj magistralni put do Trnova, sinoć su se prema zavejanim putnicima uputile dvije mašine, ali su i one blokirane lavinama i ogromnim snježnim nanosima u kanjonu Bistrice, potvrđeno je Srni.

Putnici iz blokiranih vozila traže pomoć

Snijeg koji neprekidno pada od četvrtka potpuno je zatrpao i paralizirao Mostar. Visina snježnog pokrivača doseže gotovo pola metra, a situaciju dodatno pogoršava snažan vjetar koji, također, ne posustaje.

Iz gradskih komunalnih poduzeća jučer su javili kako je na čišćenju angažirana cjelokupna mehanizacija i ljudstvo, no čini se kako su komunalci protekle noći izgubili bitku. Prometnice su jutros osvanule potpuno zametene snijegom.

Dramatično je jutros i na prometnicama koje vode do Mostara. Više automobila i autobusa zaglavljeno je u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara, a putnici su putem lokalnih medija zatražili pomoć, kako zbog nedostatak hrane, tako i goriva.

Inače, prometnica M-17 Mostar – Konjic od jutros je zatvorena za sav promet.

Prema mjerenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros u sedam sati visine snijega su iznosile: Bjelašnica 217 centimetara, Ivan Sedlo 170, Sarajevo 101, Kupres 95, Bugojno 58, Livno 54, Mostar 52, Drvar 44, Zenica 38, Goražde 37, Jajce 36, Tuzla 32, Bihać, Gradačac 30, Sanski Most 21, Neum 12 centimetara. Temperature zraka izmjerene u sedam imale su slijedeće vrijednosti: Kupres i Ivan Sedlo – 18 Celzija, Sarajevo i Bugojno – 14, Jajce i Livno – 13, Tuzla, Zenica i Drvar – 12, Bihać i Gradačac – 11, Sanski Most i Goražde – 10, Bjelašnica – 8, Mostar – 7 i Neum 0 Celzijevih stepeni.