Socio-ekonomsko vijeće
0

Visina osnovice plate predmet spora predstavnika Vlade KS i sindikata

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 70. po redu sjednica Socio-ekonomskog vijeća na kojoj su se primarno trebali obavijestiti socio-ekonomski partneri o zaključenim kolektivnim ugovorima.

"Danas je na redu 70. tematska sjednica Socio-ekonomskog vijeća na kojoj primarno trebamo upoznati naše socio-ekonomske partnere o zaključenim kolektivnim ugovorima koji se uglavnom odnose na izmjenu osnovice u iznosu od 310 KM za sve budžetske korisnike. Na dnevnom redu je i prijedlog programa rada Uprave za inspekcijske poslove i njihove nadzore. Naravno, sve ovo ćemo usaglasiti uz prisustvo predstavnika Udruženja poslodavaca KS", istakla je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Amela Dautbegović.

Također, ministrica Dautbegović naglasila je da štrajka ne bi trebalo biti. Ona je istakla kako je dužna informirati socio-ekonomske partnere o zaključenim kolektivnim ugovorima i broju reprezentativnih sindikata.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Mi ćemo danas tražiti da se tačka dva, vezana za kolektivne ugovore, skine s dnevnog reda, jer zaključci Vlade KS su suštinski prijedlog socijalnim partnerima o pregovoru za povećanje osnovice plate sa 1,90 na 3,10 kako je to prvobitno bilo predloženo. Neki su granski sindikati već potpisali sporazum, dok drugi još uvijek nisu. Dakle, posao je još u toku i nije uputno da Socio-ekonomsko vijeće raspravlja o nečemu, što je stvar pregovora na relaciji poslodavac – radnik. Svi potpisani kolektivni ugovori trebaju biti predmet rasprave naredne tematske sjednice 'Odnos između javnog i privatnog sektora u tržišnoj ekonomiji' Socio-ekonomskog vijeća, a očekujemo da će i poslodavci dati doprinos sjednici tako što će predstaviti egzaktan broj ugovora koji su potpisani u realnom sektoru", rekao je Franjo Rener, predsjednik Saveza samostalnih sindikata KS i potpredsjednik Socio-ekonomskog vijeća.

Franjo Rener pozdravio je prijedlog Uprave za inspekcijske poslove KS koja je dala prostor Savezu samostalnih sindikata KS da skupa s njima rade na programu rada.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Udruženje poslodavaca KS podržava pregovore između sindikata i Vlade KS, ali mislimo da to ne treba ubrzavati ili brzinski donositi odluke. Nismo protiv toga da se trebaju povećati osnovice, da se daju veće plate, ali trebamo voditi računa o budžetskim sredstvima. Kako god bilo, mi ćemo insistirati da se pronađe rješenje", izjavio je Suad Bečić, član Ekonomsko-socijalnog vijeća, u ime Udruženja poslodavaca KS.