BiH
109

Višesatna rasprava u Parlamentu FBiH: Opozicija će podržati SDA-ov Zakon o igrama na sreću

Piše: Er. M. /Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Insistiranje opozicije na stavljanju u dnevni red prijedloga zakona koji je na prethodnoj sjednici predložio zastupnik SDA Ramiz Meša, obilježilo je dosadašnji tok zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je prvobitno predložen za desetu redovnu sjednicu, koja je prekinuta jučer bez utvrđivanja dnevnog reda.

Danas nešto iza podneva otvorena je nova sjednica, a prilikom rasprave o njenom dnevnom redu opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) BiH predložila da Mešin zakon bude razmotren danas.

Međutim, zastupnik Meša je ocijenio da nije povoljna situacija za razmatranje njegovog prijedloga i dodao da Zakon ostaje u najavljenom dnevnom redu prethodne sjednice čiji je termin nastavka još uvijek upitan.

Uslijedile su oprečne polemike zastupnika pozicije i opozicije šta je poslovnički ispravno u ovoj situaciji, potom pauza pa ponovljeno inistiranje SDP-a, kojem su se pridružile i druge opozicione stranke - Demokratska fronta (DF), Naša stranka (NS) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), koja je navela i da će napustiti sjednicu ako ne bude glasano o SDP-ovom zahtjevu.

Klubovi Stranke demokratske akcije (SDA), koalicije oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH te Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, izjasnili su se, međutim, da uopće neće glasati o tome. SDA je ponavljala da Mešin zakon, s obzirom na to da ga on kao predlagač nije povukao iz procedure, ostaje u najavljenom dnevnom redu prethodne sjednice.

Zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić u razgovoru za Klix.ba upozorio je na apsurdnost održavanja današnje sjednice jer kako ističe danas nije nastavljena 10 sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za koju su se zastupnici jučer upisali.

Mahir Mešalić
Mahir Mešalić

"Započeta je 11 sjednica da bi se izbjegao Zakon o igrama na sreću. Dakle, jedna sjednica je preskočena i uopće ne znamo da li će ikada biti i održana", rekao je Mešalić.

On je kazao kako je predsjednicima Klubova SDA i SBB-a rekao da im je najbolje da dopuste predsjedniku Kluba HDZ BiH da govori u njhovo ime s obzirom na to da su prema njegovim shvatanjima dali integritet HDZ-u BiH da govori u ime SDA i SBB-a u Parlamentu FBiH.

"Lično ću podržati SDA-ov Zakon o igrama na sreću, a vjerujem da će ga podržati i opozicija. On nije stavljen na dnevni red jer je očigledno u interesu HDZ-a BiH da se ne dotakne kladioničarski lobiji iako bi se novim rješenjem direktno pomogli građani FBiH i penzioneri u ostvarivanju svojih prava kroz dobiti iz poreza", istakao je Mešalić.

Mešalić je na kraju zaključio kako je evidentno da je jedan dio zastupnika iz SDA ponovo podlegao pritiscima HDZ-a BiH i kladioničarskog lobija.