Održava se referendum
0

Višegrađani se u nedjelju izjašnjavaju o opozivu aktuelnog načelnika Mladena Đurevića

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
U Višegradu će u nedjelju, 12. juna biti održan referendum na kojem će građani moći da se izjasne da li su za ili protiv opoziva aktuelnog načelnika ove općine Milana Đurevića.

Podsjetimo, inicijativu o opozivu skupštinska većina od 11 odbornika iz sedam stranaka usvojila je 4. maja, a osmi dan od objavljivanja opoziva u službenom glasniku općine Višegrad počeo je teći rok od 30 dana za održavanje referenduma.

"Referendum je zakazan za nedjelju 12. juna gdje ćemo odlučivati da li smo za opoziv načelnika ili protiv. Danas je OIK preuzeo biračke spiskove od CIK-a, a pravo glasa ima 10.700 birača. Biračka mjesta nećemo otvarati ni u Goraždu ni u ostatku Federacije BiH već ćemo Bošnjacima koji se nalaze na tim teritorijama omogućiti da glasaju u Višegradu", izjavio je Muamer Sofović, predsjednik SO Višegrad.

On ističe da je opoziv načelniku Đureviću izglasan zbog nemogućnosti saradnje s njim, nepoštivanja zakona, Statuta opštine i Poslovnika o radu Skupštine opštine

"On je doveo Višegrad u status izrazito nerazvijene općine. Višegrad tone i veliki broj građana je odselio o čemu svjedoči i podatak, u odnosu na 2020. godinu kada smo imali općinske izbore i sada, jer je 840 glasača manje na biračkom spisku. Dakle, za dvije godine to je skoro 10 posto biračkog tijela što je nevjerovatno. Taj čovjek nije imao nijednu investiciju u Višegradu ili novo radno mjesto, on je "igrao" na tu neku nacionalističku retoriku, a i sada je cijelu kampanju prebacio na ove stranke gdje sam i ja kao predsjednik SO i tvrdi da sam ja organizator svega", ističe Sofović.

Naglasio je da je sve spremno za održavanje referenduma uz poziv građanima koji imaju pravo glasa u Višegradu da izađu na referendum I da se izjasne da li su "za" ili "protiv" opoziva načelnika Mladena Đurevića.