Više od 30 privedenih
0

Više stotina policajaca u akciji protiv automafije

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
Po nalogu Tužilaštva BiH od ranih jutarnjih sati u više gradova BiH provodi se jedna od najvećih združenih policijskih akcija u borbi protiv automafije u našoj zemlji

U akciji je lišeno slobode više od 30 osoba, te su sa ciljem pronalaska dokaza, među kojima i otuđenih automobila, izvršeni pretresi na više desetina lokacija, između ostalog u Sarajevu, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Kiseljaku, Grudama itd, a među pretresenim lokacijama su i autootpadi.

Tužilac Tužilaštva BiH koordinira radom više stotina policijskih službenika koji se nalaze na terenu. U akciji, kao nosioci aktivnosti, učestvuju policijski službenici MUP-a RS, Federalne uprave policije, te MUP-a Kantona Sarajevo, a podršku pružaju i policijski službenici MUP-a TK, MUP-a SBK, MUP-a HNK i MUP-a ZHK.

Istraga u ovom predmetu, koje vodi Tužilaštvo BiH, traje već šest mjeseci, a postoji sumnja da su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u tom periodu otuđili više stotina, uglavnom skupocjenih motornih vozila više klase.

U akciji su pronađena i zaplijenjena motorna vozila za koja se, prema dostupnim dokazima, može pretpostaviti da su ukradena.

Akcija ima međunarodni karakter, jer je jedan dio motornih vozila, nakon krivotvorenja dokumentacije završio izvan granica BiH, pa se određene aktivnosti provode i u Republici Srbiji.

Ova akcija, predstavlja značajan udarac organiziranim kriminalnim grupama automafije u cijeloj Bosni i Hercegovini, a sa ciljem poboljšanja sigurnosne situacije i zaštite imovine građana Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH posebno ističe dobru i profesionalnu saradnju više policijskih agencija u BiH, koje su sudjelovale u ovoj akciji.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati odlučiti o upućivanju prijedloga za određivanje pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.