Konferencija u Beogradu
1

Više se ne eksploatišu žene iz istočne Evrope već domaći državljani

SRNA
Samir Rizvo (Foto: SRNA)
Samir Rizvo (Foto: SRNA)
Trgovina ljudima u BiH u toku posljednjih sedam-osam godina je u stagnaciji, a žrtve su pretežno domaći državljani za razliku od vremena kada se problem tek pojavio, rekao je koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Samir Rizvo.

Rizvo je u pauzi konferencije "Krivično-pravni odgovor na trgovinu ljudima u jugoistočnoj Evropi" rekao novinarima u Beogradu da su devedesetih godina, kada se ovaj problem pojavio, žrtve skoro isključivo bile žene iz istočnih zemalja koje su seksualno eksploatisane, dok su danas to domaći državljani.

"Kada su zemlje počele da se bore s tim problemom i sarađuju kroz regionalne inicijative, vremenom je postao sve prisutniji pad broja stranih žrtava. Trgovci su pokušavali da nadokande taj nedostatak domaćim žrtvama, tako da je danas u BiH, ali i u svim zemljama u regionu, uglavnom riječ o trgovini državljanima unutar granica te zemlje", naglasio je Rizvo.

On je isocijenio da su konferencije, poput današnje u Beogradu, prilika da kolege u regionu razmjene prakse i iskustva, jer je situacija slična u svim zemljama i podsjetio da nijedna od njih ovaj problem nije imala do prije dvadesetak godina.

"Tema današnje konferencije je uloga institucija za obrazovanje i obuku pravosudnih kadrova i mislim da je to veoma važno, jer je trgovina ljudima jedan od novih oblika kriminaliteta i još postoji potreba da se sudije i tužioci obučavaju kako se suprotstaviti trgovini ljudima", istakao je Rizvo.

Osim što je trgovina ljudima težak oblik kriminala, kaže Rizvo, riječ je i o teškom kršenju ljudskih prava, te je potrebno brigu i pažnju posvetiti žrtavama, pogotovo kada su u ulozi svjedoka.

"Potrebno ih je zaštiti i pružiti im sve što je potrebno da bi se one vratile u normalan život. Zato je veoma korisno imati ovakve sastanke i nadam se da ćemo dosta korisnog čuti", zaključio je Rizvo.