Za pet godina 150 žrtava
0

Radovanović: Trgovci ljudima vrbuju djevojčice obećavajući im posao

FENA
Trgovina ljudima u BiH je prisutna i postoje svi uvjeti koji dovode do toga, od teške ekonomske situacije, siromaštva, nezaposlenosti, do postojanja mnogih drugih socilnih problema.

U BiH je tokom posljednjih pet godina identificirano oko 150 žrtava takve trgovine, međutim, stvarni broj je znatno veći i te žrtve su najčešće državljani i državljanke BiH.

To je rečeno danas u Sarajevu tokom početka dvodnevne konferencije "Aktuelni problemi u suzbijanju trgovine ljudima u BiH - kako unaprijediti prevenciju i pomoć žrtvama",a koju je organizirala Mreža bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija protiv trgovine ljudima - RING.

Mara Radovanović, koordinatorica RING-a, istaknula je da se posljednjih pet godina u BiH, uglavnom, trguje djevojčicama s naših prostora i da su one gotovo sve maloljetne te da se radi o ukorijenjenoj kriminalnoj aktivnosti, a ne slučajnim incidentima.

"Trgovci ljudima vrbuju djevojčice, oni su profesionalci, obećavaju im poslove i koriste obično njihov loš socijalni položaj, a tu ima i blago retardiranih djevojčica. Neke su pronađene u policijskim racijama, neke su se same prijavile MUP-ovima i drugim institucijama, dok su neke identificirane putem centara za socijalni rad", kazala je Radovanović.

Naglasila je da trgovci ljudima u BiH, zbog zakonskog okvira, koji nije harmoniziran, često ostaju nekažnjeni, a žrtve nezaštićene, što je pokazao i najnoviji izvještaj o suzbijanju trgovine ljudima u BiH vlade SAD-a, objavljen u junu ove godine, zbog čega je BiH u tom izvještaju i snižen rejting.

Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH, kazao je da je trgovina ljudima jedan kompleksan fenomen i da nije realno očekivati da bude iskorijenjen, s obzirom na to da je organizirani kriminal našao interes u toj trgovini.

"Stalni su projekti podizanja javne svijesti putem medijskih kampanja o problemu trgovine ljudima, a prije nekoliko godina u školske programe su uključene teme o borbi protiv takve trgovine. Radi se i na popravljanju zakonodavstva, a kada je u pitanju zaštita žrtava trgovine ljudima uspostavljeno je i partnerstvo s nevladinim organizacijama koje imaju tzv. sigurne kuće.Država je propisala procedure i kako to raditi, a iz budžeta državnih ministarstava sigurnosti i za ljudska prava ii zbjeglice osigurana su sredstva kojima se podržavaju takve NVO i njihove aktivnosti", kazao je Rizvo i dodao da ovakav oblik kriminala zahtijeva stalnu akciju.

Potvrdio je da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo nikoga za trgovinu ljudima, kao i da u krivičnom zakonodavstvu BiH postoji neusklađenost,ali je rekao da se već dvije godine radi na tome i da je nakon nekih zastoja od ministarstava pravde došlo do određenih pomaka.

Rizvo je dodao da je bilo slučajeva procesuiranja na drugim nivoima, ali pod nekim krivičnim djelima pod koja se podvodi trgovina ljudima, s obzirom na to da je za djelo trgovine ljudima nadležno Tužilaštvo BiH.

Učesnici konferencije su predstavnici domaćih vladinih i nevladinih organizacija koje se bave trgovinom ljudima te Mreže RING, a u nastavku je predviđeno i prisustvo predstavnica Mreže NVO protiv trgovine ljudima iz Srbije - ASTRA.